Brazilska predsjednica s ljevice Dilma Rousseff sučeljena je s velikim valom nezadovoljstva unutar svoje koalicije koja se raspada četiri dana prije važnog glasovanja zastupnika o njezinu opozivu.

Predsjednički tabor je u utorak navečer pretrpio težak udarac: dvije stranke u koaliciji najavile su da će u nedjelju većinski glasovati za opoziv Rousseff koju oporba optužuje za ‘friziranje’ javnih računa.

Čelništvo PP-a, četvrte snage u parlamentu s 47 zastupnika i PRB-a s 22 zastupnika odlučilo je napustiti predsjednički ‘brod’ koji tone, pod pritiskom većine svojih zastupnika sklonih opozivu.

“Ako odu sve veće stranke, Rousseff neće moći izbjeći opoziv”, ocijenio je David Fleischer, profesor političkih znanosti na sveučilištu u Brasiliji, odgovarajući na upit AFP-a.

To više što izlazak PP-a i PRB-a može potaknuti domino efekt u drugim manjim strankama koalicije na vlasti koja pušta vodu na sve strane.

Jedan od njezinih zadnjih članova, PSD 36 zastupnika sastao se u srijedu u Brasiliji kako bi utvrdio svoje stajalište.

Desna oporba treba u nedjelju skupiti dvije trećine glasova zastupnika, 342 od 513 kako bi se postupak opoziva Rousseff nastavio u Senatu koji ima zadnju riječ.

Brojčani podatci koje svakodnevno objavljuju glavni dnevni listovi pokazuju da se oporba svakim danom sve više približava sudbonosnoj granici od 342 glasa.

Kako piše O Estado de Sao Paulo, broj zastupnika koji su odlučni glasovati za opoziv porastao je s 234 koliko ih je bilo 5. travnja, na 302 u srijedu.

Broj onih koji će glasovati ‘protiv’ porastao je u manjoj mjeri, sa 110 na 125.

Dakle, predsjedničina sudbina je u rukama 44 zastupnika koji su službeno još neodlučni i 42 koji nisu htjeli otkriti svoju odluku.

Ako za opoziv bude i Senat, gdje je dovoljna natpolovična većina, potpredsjednik Michel Temer preuzet će dužnost očekujući završno glasovanje o konačnoj smjeni predsjednice dvotrećinskom većinom.

Komentiraj