Četiri dana nakon otkrića Nacionala o ogromnim zaradama na testovima od korone, HZZO ruši cijene

Četiri dana nakon što je Nacional otkrio koliko su extra veliki profit korona-testovi donijeli Zavodu Andrija Štampar, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje objavilo je da se smanjuju cijene testova.

Pa su tako cijene PCR i seroloških testova, koje je HZZO do sada plaćao svojim ugovornim ustanovama 500 kuna sada snižene na 382.92 kune, a serološki testovi po vrsti specifičnih protutijela koji su do sada stajali 130 kuna, od sada će se plaćati po 121.30 kuna.

Iz HZZO-a su objavili da je potreba promjene cijena za dijagnostičke testove na bolest covid-19 utvrđena nakon provedene analize u zdravstvenim ustanovama o nabavnim cijenama reagensa te zbog utvrđenih povoljnijih cijena reagensa za PCR test, kao i osiguravanja što veće dostupnosti seroloških testiranja u skladu s propisanim indikacijama.

Svega nekoliko dana prije toga, Nacional je otkrio kako je zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ obilato profitirao od pandemije koronavirusa, a posebno od masovnog testiranja građana skupim PCR testovima. Kako je potvrđeno Nacionalu, ta ustanova u vlasništvu Grada Zagreba premašila je svoj financijski plan za prošlu godinu gotovo sto posto i trenutno ima gotovo deset milijuna eura slobodnog kapitala.

Premda ondje objašnjavaju da taj novac namjeravaju investirati u širenje kapaciteta i otvaranje novih laboratorija, više sugovornika Nacionala upozorilo je da je upravo financijski izvještaj„Štampara“ dokaz bezrazložno visokih cijena PCR testova, a posljedično i neopravdanog troška koji – preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) – u najvećoj mjeri snose svi hrvatski građani.

Zavod ‘Dr. Andrija Štampar’ prošle godine premašio financijski plan gotovo 100 posto

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]