[quote_box_center]

  • Predsjednik finske vlade Alexander Stubb priznao je poraz svoje Stranke nacionalne koalicije na parlamentarnim izborima
  • Na pobjedi je čestitao stranci Centra koja će na vlast dovesti njezina predsjednika Juhu Sipilu

[/quote_box_center]

Predsjednik finske vlade Alexander Stubb u nedjelju je priznao poraz svoje Stranke nacionalne koalicije na parlamentarnim izborima te čestitao na pobjedi stranci Centra koja će na vlast dovesti njezina predsjednika Juhu Sipilu, prenose agencije.

“Priznajem da je stranka Centra pobijedila. Čestitam”, rekao je Stubb za program javne televizije YLE, sat i pol nakon zatvaranja birališta, prenosi AFP.

Juha Sipila je proglasio izbornu pobjedu, kazavši kako rezultati otvaraju nekoliko mogućih koalicijskih kombinacija.

Stranka bi prema predviđanjima trebala osvojiti 46 od ukupno 200 mjesta u parlamentu, što je 11 više nego što ih je osvojila na izborima održanim 2011., sa 21,1 posto biračkih glasova, izvijestio je YLE.

Konzervativna Stranka nacionalne koalicije predsjednika vlade Alexandera Stubba, kao i Socijalni demokrati u parlamentu će imati po 37 mjesta, a nacionalistička Stranka Finaca 35 mjesta, piše dpa.

Spremnost na suradnju

Sipila je najavio spremnost za suradnju sa Strankom Finaca, ranije poznatom pod nazivom Pravi Finci, u cilju formiranja vlade. Koalicija koja bi uključivala nacionaliste mogla bi se ostvariti unatoč najavljenim komplikacijama u odnosima s partnerima u Europskoj uniji, jer se Stranka Finaca zauzima za izbacivanje Grčke iz eurozone.

Stubb, koji se zauzima za članstvo Finske u NATO-u, vodio je interno posvađanu lijevo-desnu koaliciju, kojoj se predbacuje nesposobnost oživljavanja gospodarstva i obuzdavanje javnog duba nakon tri godine recesije.

Komentiraj