ČEŠKI VELEPOSLANIK VLADIMÍR ZAVÁZAL O 23. TJEDNU ČEŠKOG FILMA ‘Ovaj festival pokazuje da Hrvati vole češki humor’

Saša Zinaja

Projekcijom tragikomičnog filma „Teorija Tigra“ režisera Radeka Bajgara, svečano će biti otvoren 23. Tjedan češkog filma, koji se od 11. listopada održava u kinu Europa u Zagrebu. Donosi šest najnovijih ostvarenja češke kinematografije, među kojima su i češki kandidat za Oscara „Kućna njega“ Slaveka Horaka, kojeg je časopis Variety uvrstio među 10 redatelja čije vrijeme tek dolazi. Bit će prikazan i jedan od najvećih recentnih kino hitova, „Zmijska braća“ Jana Prušinovskog. Zagrebačka publika moći će vidjeti i crnu komediju „Obiteljski film“ Olma Omerzua, kao i „Ubojite priče“ Jana Bubeničeka – eksperimentalnu kombinaciju animiranog filma, s glumcima i lutkama, uz korištenje 3D/2D tehnologije. Slapstick zgode najpoznatijih animiranih nespretnjakovića poznatih u Hrvatskoj kao „A je to“ na četrdesetu obljetnicu svoga postojanja preseljene su na veliko platno, u „Pat i Mat na filmu“. Povodom otvaranja Tjedna češkog filma razgovarali smo s novim češkim veleposlanikom Vladimírom Zavázalom, koji je stigao u Hrvatsku u srpnju i ovog ljeta imao priliku uživati u praznom Zagrebu, koji mu se jako svidio. Zavázal, inače doktor fizike i matematike, iza kojeg je dugogodišnja diplomatska karijera, na veleposlaničko mjesto u Hrvatskoj stigao je s pozicije direktora Sektora administrative i obrade podataka u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Češke, u kojem je obnašao mnoge vodeće dužnosti.

NACIONAL: Postoji li neki sličan festival u nekoj drugoj zemlji, a koji promovira češki film?

Ne, koliko mi je poznato, ovo je specifičan festival vezan baš uz Hrvatsku, koji pokazuje koliko se dobro razumijemo. Očito je da Hrvati jako dobro shvaćaju češki humor, a toga je bio svjestan i naš poznati filmski režiser Jiri Menzel, koji je često boravio u Hrvatskoj, osobito devedestih. On je snimio dokumentarni film „Vaše more, naše more“, koji govori o povijesti čeških turista u Hrvatskoj. Imamo dugu tradiciju, kao što znate, Česi su bili prvi turisti ovdje, još u doba Austrougarske monarhije. Nije čudo da njihov broj raste, ove godine ih je bilo preko osamsto tisuća, prije svega zato što naši građani ne žele previše putovati u Egipat, Tunis, Tursku, ovdje se osjećaju sigurno. Kao doma.

NACIONAL: Češka ima dugu filmsku tradiciju. Postoji cijela generacija hrvatskih režisera koja pripada „praškoj školi“, a među njima su najpoznatiji Rajko Grlić i Lordan Zafranović. No Češka ima i odlične studije za postprodukciju, a pruža i dobre uvjete za međunarodne koprodukcije. Radi li se o državnim potporama filmskoj industriji ili privatnom kapitalu?

O jednom i drugom. Imamo poseban državni fond za film, koji je sada relativno bogat. Naravno da neki slavni češki filmski autori osiguravaju i sponzore iz privatnog biznisa. Ali, imate pravo, u Pragu uvijek ima mnogo poznatih režisera i glumaca, iz Holywooda, ali i cijelog svijeta, koji tamo rade na svojim, a ne na češkim filmovima. Mi pružamo odlične uvjete za produkciju i koprodukciju, koja odgovara njihovim standardima. A nama donosi odličnu zaradu.

NACIONAL: Koliko je češka audiovizualna i filmska industrija uspješna u povlačenju novca iz europskih fondova namijenjenih poticanju i očuvanju europske kulturne produkcije?

Korištenje europskih fondova se dramatično popravilo u mojoj zemlji za mandata ove vlade. Očekujem da će povlačenje sredstava za period 2014-2020. biti još uspješnije. A to je još jedna velika mogućnost za razvoj filmske industrije. Broj filmova koji se proizvode u Češkoj znatno je porastao u posljednje vrijeme. Sada smo na preko četrdeset filmova godišnje, što je više nego dovoljno za zemlju s deset milijuna stanovnika. Poznato vam je da je češka kinematografija imala i svoje zlatne periode, kada smo osvajali i Oscare. U ovom trenutku nismo tako uspješni, imam osjećaj da je sada na međunarodnoj sceni zanimljivija neka druga kinematografija – poput iranske. Ali, apsolutno se slažem da je važno sačuvati i razvijati europsku filmsku produkciju, kako bismo mogli konkurirati američkoj. Europski film bitno je različit od onoga što u ogromnim količinama proizvodi Holywood, puno više odražava našu tradiciju i našu dušu.

NACIONAL: Tko je radio selekciju filmova za ovogodišnji Tjedan češkog filma?

To je timski rad, ja jako poštujem ovu tradiciju i nisam se previše želio miješati ili previše utjecati na program, jer osjećam da moji kolege iz Veleposlanstva jako dobro poznaju ukus zagrebačkih gledatelja. Veselim se što ću se i sam imati priliku upoznati s atmosferom i vrstom publike koja dolazi na festival. Čuo sam da dolaze pripadnici svih generacija. Predstavljamo filmove iz novije češke produkcije, koja raste iz godine u godinu. Moram istaknuti da režiseri čije filmove predstavljamo pripadaju mlađoj generaciji, budući da je generacija slavnih režisera kao što su Menzel ili Forman sada već u svojim osamdesetima. Ova lista filmova odražava upravo nove češke filmske trendove.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš