Češki premijer Bohuslav Sobotka u utorak je najavio svoju ostavku, koja za sobom povlači i ostavku njegove vlade, zbog sukoba s ministrom financija, utjecajnim milijarderom Andrejem Babišem, kojega sumnjiči za prijevare.

“Uskoro ću, vjerojatno ovog tjedna, predati ostavku predsjedniku Milošu Zemanu. Nedopustivo je da Andrej Babiš ostane na funkciji ministra financija”, rekao je novinarima socijaldemokratski premijer dok Babiš, šef centrističkog pokreta Ano, odbacuje sve optužbe.

Premijer se u utorak ponovo pitao na koji način je Babiš, najpopularniji političar u zemlji, stvorio dugovanja svoje tvrtke Agrofert od 1,5 milijarde kruna (oko 55 milijuna eura), o podrijetlu tog novca i sumnjama u fiskalne prijevare uz te transakcije.

“Za sve moraju vrijediti jednaka pravila. Ministar Babiš je u ogromnom sukobu interesa”, rekao je Sobotka.

“Odluka šefa vlade je apsolutno tragična i beznadna”, reagirao je Babiš, drugi najbogatiji čovjek te zemlje prema procjeni Forbesa.

“Uvijek govorim da djelujem u skladu sa zakonom. Sobotka je nanio štetu radu vlade. Možda on nema posla, ali predamnom još ima posla”, ocijenio je ministar na pitanje novinara.

Nakon parlamentarnih izbora, previđenih 20. i 21. listopada, slijede početkom 2018. predsjednički izbori.

Komentiraj