Češki predsjednik Miloš Zeman prisegnuo je u četvrtak na drugi mandat i obećao da će nastaviti raditi kao i dosad što mu je pomoglo da bude ponovno izabran u siječnju, a uključuje i kritike javnoj televiziji i drugim medijima.

Posljednji istaknuti političar iz postkomunističke tranzicije 90-ih godina, prisegnuo je u Praškom dvorcu, sjedištu predsjedništva i obećao je da će i u drugome mandat nastaviti susretati se s običnim ljudima.

“Doista kanim nastaviti raditi što sam i dosad činio, jer mislim da je to ispravno”, rekao je Zeman koji je pobijedio proeuropskog akademika Jirija Drahoša.

Neki su gosti napustili dvoranu usred Zemanova govora, a među njima bili su i zastupnici konzervativne stranke TOP 09 pošto je Zeman Češku televiziju optužio da im daje previše prostora.

Taj 73-godišnji bivši ekonomist i nekadašnji premijer u vladi lijevog centra obećao je ujediniti društvo kada je prije pet godina počeo prvi mandat. Umjesto toga on se pokazao kao sila koja razdvaja, unizuje protivnike i kritizira intelektualnu elitu i medije.

Zeman je jedan od nekolicine europskih političara koji su navijali za Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 2016.

K tomu je Zeman skrenuo desnije kad je riječ o izbjegličkoj krizi u Europi i imigraciji u Češkoj koja se pridružila drugim državama srednje Europe u odbijanju izbjegličkih kvota koje je nametnula Europska komisija.

Predsjedničkom kampanjom u siječnju dominirala su pitanja sigurnosti u Češkoj koja ima brzi gospodarski rast i u kojoj su porasle plaće. To je pomoglo i premijeru Andreju Babišu koji je podržao Zemana. Babiš je dobio parlamentarne izbore u listopadu no još traži potporu jer je njegova manjinska vlada izgubila povjerenje u siječnju.

Smatra se da će Zeman pomoći Babišu svojim utjecajem u drugom pokušaju sastavljanja vlade.

Zeman ima dobre odnose s Kinom i Rusijom i zauzima se za ukidanje sankcija koje je  EU nametnuo Moskvi zbog aneksije Krima.

Komentiraj