EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL

Češki predsjednik pozvao na okončanje EU-ovih sankcija Rusiji

Češki predsjednik Miloš Zeman, koji će se kandidirati i za predsjedničke izbore u siječnju, pozvao je u utorak na okončanje europskih gospodarskih sankcija Rusiji nametnutih zbog ukrajinske krize, te na okončanje sankcija europskim zemljama kojima je uzvratila Rusija.

“Nisam se pomirio i prihvatio sankcije. Dugo im se protivim”, rekao je Zeman nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju.

“Radi se o europskim sankcijama Rusiji, ali i ruskim sankcijama Europskoj uniji”, precizirao je.

Odnosi Bruxellesa i Moskve su se jako pokvarili nakon ruskog pripojenja Krima u ožujku 2014. Kada su proruski separatisti pokrenuli ofenzivu na istoku Ukrajine, EU je optužila Moskvu da ih podržava, što Kremlj opovrgava. Bruxelles je uveo gospodarske sankcije ruskim bankama, naftnim i obrambenim tvrtkama.

Rusija je uzvratila pokretanjem embarga na prehrambene proizvode iz zemalja koje su uvele sankcije.

“Gospodine predsjedniče, to treba prekinuti”, naglasio je Zeman Putinu.

“Normalizacija odnosa između Rusije i EU-a je u zajedničkom interesu Moskve i Praga”, ocijenio je Putin i zahvalio Zemanu na otvorenom i važnom razgovoru i pozornosti usmjerenoj razvoju rusko-čeških odnosa.

Zeman (73), veteran češke ljevice, proruske i prokineske orijentacije, nesklon imigraciji, favorit je za drugi mandat na predsjedničkim izborima čiji će se prvi krug održati 12. i 13. siječnja.

Parlamentarni izbori u Češkoj održani su 20. i 21. listopada, a na njima je pobijedio pokret ANO populista Andreja Babiša, drugog najbogatijeg čovjeka u zemlji i Zemanovog političkog saveznika.

Komentiraj