Češki olimpijski odbor protiv nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša u Parizu

Češki olimpijski odbor (COV) i češka vlada zauzeli su stav u kojem je protiv ideje o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša pod neutralnom zastavom na Olimpijskim Igrama 2024. godine u Parizu.

“Ruski i bjeloruski sportaši ne mogu sudjelovati na Olimpijskim Igrama”, stoji u priopćenju Češkog olimpijskog odbora (COV).

COV je dodao kako ne vidi “nikakav razlog” za preispitivanje njihovog isključenja sa većine sportskih natjecanja. O tome odlučeno je nakon ulaska ruskih snaga na teritorij Ukrajine krajem veljače prošle godine.

“Češki olimpijski odbor jasno podržava sankcije Rusiji i Bjelorusiji, koje je Međunarodni olimpijski odbor donio prošle godine i one još uvijek vrijede. Ne vidimo razloga da ih mijenjamo jer ruski i bjeloruski sportaši ne mogu se natjecati na Olimpijskim Igrama”, poručeno je iz Praga.

COV je naglasio kako češke sportaše neće gurati na bojkot Igara ako olimpijski pokret odabere put reintegracije ruskih i bjeloruskih sportaša pod neutralnu zastavu.

“Naravno da ćemo poštovati želju svakog sportaša ako odluči da ne sudjeluje”, dodaje se.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je krajem siječnja predložio plan za organiziranje povratka zabranjenih sportaša pod neutralnu zastavu pod uvjetom da rat u Ukrajini nisu aktivno podržavali.

Inicijativu su odmah odbile ukrajinske vlasti, koje su zaprijetile bojkotom, a nakon toga Poljska i Estonija.

Podršku im je dao češki premijer Petr Fiala.

“Stvarno ne mogu zamisliti da se ruski i bjeloruski sportaši natječu u Parizu dok ukrajinski sportaši ginu braneći svoju zemlju”, rekao je.

“Sudjelovanje ruskih sportaša na Olimpijskim igrama ne čini mi se dobrom idejom u ovim okolnostima”, dodao je šef češke vlade.

Komentiraj