Češka vlada traži da se Talijanima zabrani putovanje po Europi

Češki premijer Andrej Babiš pozvao je u nedjelju vladu u Rimu da zabrani svojim sugrađanima putovanja po Europi, jer je to jedan od načina kojim se može spriječiti daljnje širenje koronavirusa u svijetu.

“Italija bi trebala zabraniti svojim građanima putovanja po Europi, jer to ne možemo narediti u Schengenu”, kazao je Babiš u nedjelju na češkom tv kanalu CT.

Italija je zabilježila najviše smrti od virusa od bilo koje druge zemlje izvan Kine gdje je epidemija izbila u prosincu prošle godine.

“Najmanje što bi Conte mogao učiniti je to da pozove svoje građane da izbjegavaju putovanja po Europi”, rekao je Babiš, pozvavši sve Čehe koji su zbog posla ili odmora otputovali u Italiju da se odmah vrate kući.

Četvrtina talijanskog stanovništva od nedjelje je u karanteni nakon što je vlada poduzela drastične korake da zaustavi širenje novog smrtonosnog virusa.

Vlada je mjere donijela samo nekoliko sati nakon što su dužnosnici najavili da je broj slučajeva zaraženih od koronavirusa skočio za više od 1200 u 24-satnom razdoblju, što je najveći dnevni porast otkad je epidemija u zemlji počela prije dva tjedna.

Broj smrtnih slučajeva od virusa također je porastao za 36 na 233, dok je broj pacijenata na intenzivnoj skrbi porastao na 567, 23 posto više nego dan prije.

Od 5883 prvotno zaraženih Talijana potpuno se oporavilo njih 589.

Komentiraj