FaH

Češka protiv prijedloga EK za reformu sustava azila u EU

Češki premijer odbacio je u srijedu prijedlog Europske komisije o reformi sustava azila, ponovivši protivljenje Praga svakom rješenju koje se temelji na stalnom mehanizmu za raspodjelu izbjeglica.

“Prijedlog Europske komisije o uvođenju stalnog mehanizma za raspodjelu izbjeglica posve je neprihvatljiv za češku vladu”, istaknuo je Bohuslav Sobotka, u priopćenju.

“Velik broj država članica uključujući našu odbacio je u nekoliko navrata takve ideje i smatra kontraproduktivnim to što Komisija ponovno stavlja na stol taj mrtvi projekt stalnih kvota”, dodao je.

“Protekla godina jasno je pokazala da raspodjela nimalo ne pridonosi rješenju krize, nego upravo suprotno potiče izbjeglice da dolaze u Europu”, poručuje Sobotka.

Europska komisija iznijela je u srijedu dva prijedloga za reformu Dublinskog sustava azila i najavila da do ljeta namjerava iznijeti zakonodavni prijedlog o tome.

Komisija želi ukloniti najveće slabosti tog sustava, po kojem je sada reguliran sustav azila u Europskoj uniji, u prvom redu odredbu da je za razmatranje zahtjeva za azil odgovorna ona država članica u koju migrant prvo uđe. Također, želi naći rješenje za problem tzv. sekundarnih kretanja migranata, to jest kada migranti nakon ulaska u EU nastavljaju dalje putovati kroz EU i koncentrirati se u nekoliko članica u kojima žele ostati.

Kao prvo moguće rješenje Komisija predlaže racionalizaciju i dopunu Dublinske uredbe uspostavom korektivnog mehanizma za pravednu raspodjelu migranata iz rubnih zemalja EU-a u druge članice, nešto slično sadašnjem ad hoc rješenju o premještanju izbjeglica koji su pristigli u Grčku i Italiju. Ako bi broj tražitelja azila prešao prethodno utvrđeni prag za pojedinu državu, onda bi se višak preko toga broja raspoređivao po drugim članicama.

Drugo rješenje bilo bi prelazak na potpuno novi sustav temeljen na ključu raspodjele, koji bi potpuno isključio kriterij prvog ulaska u EU, a izbjeglice bi se premještalo unutar EU-a prema “stalnom ključu za raspodjele”. Stalni ključ za raspodjelu odredio bi se prema veličini i ekonomskoj snazi država članica i njihovim apsorpcijskim sposobnostima za prijem migranata.

Komisija razmatra mogućnost i donošenja novih mjera kojima bi se onemogućile zlouporabe i biranje država za podnošenje zahtjeva za azil te obeshrabrila i kažnjavala sekundarna nezakonita kretanja.

Komentiraj