EPA/STEPHANIE LECOCQ

Češka policija: Babišu bi se trebalo suditi zbog prijevare

Češka policija objavila je u srijedu da bi premijer Andrej Babiš i drugi sumnjivci trebali na sudu odgovarati zbog navodne prijevare u korištenju 2 milijuna eura vrijedne europske subvencije, za što bi mogao dobiti do 10 godina zatvora.
Babiš, milijarder koji se bavi medijima i kemikalijama, odbacuje optužbe i tvrdi da je riječ o političkoj uroti protiv njega. “To je ispolitizirano”, rekao je za ČTK agenciju.
Njegovi mlađi koalicijski partneri, socijaldemokrati, koji su već prijetili da će napustiti vladu zbog toga, kazali su da će pričekati odluku državnog tužiteljstva.
“Policijska istraga je zaključena i policija je preporučila da se podigne optužnica protiv svih optuženih”, rekao je glasnogovornik tužiteljstva u Pragu. Babiš je među njima, dodao je.
U češkom sustavu, policija priprema optužni prijedlog. Tada provodi istragu i zaključke predaje državnom tužiteljstvu koje donosi odluku treba li ići na sud, zatražiti od policije nastavak istrage ili zaustaviti postupak.
Prve optužbe pojavile su se 2017. i od tada su tisuće ljudi prosvjedovale protiv Babiša.
No to nije nanijelo štetu njegovoj ukupnoj popularnosti pred europske izbore u svibnju.
Njegova stranka ANO, članica liberalne ALDE političke skupine u Europskom parlamentu, u dvoznamenkastom je vodstvu u anketama.
Izbori za češki parlament održat će se 2021.
Policija istražuje je li Babiš prikrio svoje vlasništvo jedne farme i konferencijskog centra (Rodino gnijezdo) kako bi se kvalificirao za europsku subvenciju za male poduzetnike.
Slučaj istražuje i Europski ured za borbu protiv prijevara OLAF.

Komentiraj