FaH/ Damir SENÈAR/ ds

Češka otvorila centar za borbu protiv dezinformacija

Češka je u nedjelju otvorila centar za borbu protiv lažnih vijesti i dezinformacija na internetu.

Novootvoreni centar, poznat kao CTHH, zapošljavat će oko 30 osoba čiji posao nije samo da identificiraju lažne vijesti, nego i da se bore protiv propagande stranih vlada.

Centar je tijekom svog probnog rada identificirao i označio lažnim izvještaje o terorističkom napadu u Pragu koji su stigli nakon prošlotjednog napada kamionom na božićni sajam u Berlinu.

Stručnjaci iz praškog think-tanka Europske vrijednosti zabrinuti su oko sve većeg utjecaja ruskih medija, te strahuju da bi Moskva najesen mogla utjecati na parlamentarne izbore u državama središnje Europe.

Češki predsjednik Miloš Zeman, inače proruski nastrojen, kritizirao je taj novi informacijski centar uoči njegovog otvaranja.

“Ne trebamo cenzuru. Ne trebamo misaonu policiju. Ne trebamo novu agenciju za medije i informacije dok god želimo živjeti u slobodnom i demokratskom društvu”, rekao je Zeman tijekom svog božićnog obraćanja.

Ministar unutarnjih poslova Milan Čovanec ranije je naglasio kako se centar neće koristiti za cenzuru medija i interneta.

Komentiraj