ČEŠKA Babiš će pokušati oformiti manjinsku vladu

EPA/MARTIN DIVISEK

Andrej Babiš, pobjednik izbora u Češkoj, pokušat će oformiti manjinsku vladu nakon što su ga, osim krajnje desnog i protueuropskog SPD-a, ostale stranke odbacile.

ANO je na izborima osvojio 29,6 glasova, gotovo tri puta više nego druga najjača stranka, desno-centristički Građanski demokrati, no to joj nije dovoljno za većinu u parlementu u koji je ušlo devet stranaka.

Zemlja je sada suočena s mogućim dugim pregovorima oko formiranja vlade, što bi moglo ugroziti potvrđivanje proračuna za 2018., a time i zaustaviti investicije koje bi trebale pomoći gospodarstvu da nastavi rasti sadašnjim tempom.

Babiš je izrazio nadu u formiranje vlade do Božića. Njegova stranka ANO uvjerljivo je pobijedila na izborima, uvjerivši birače da može  stvoriti učinkovitiju državu, iskorijeniti korupciju i poštenije raspodijeliti plodove gospodarskog razvoja i blagodati.

Nakon sastanka s predsjednikom Milošom Zemanom, Babiš je kazao da mu je “jako žao” što druge stranke nisu dale ANO šansu u koalicijskim razgovorima.

“Pokušat ćemo oformiti manjinsku vladu i našim programom uvjeriti zastupnike drugih stranaka”, kazao je Babiš.

Zeman je kazao da će Babišu dati drugu šansu ako mu se u donjem domu  ne izglasa povjerenje. Formiranje manjinske vlade zahtjevat će potporu ostalih stranaka jer ANO sa 78 od 200 mjesta u parlamentu nema većinu. Jedino su komunisti potvrdili da bi pristali na manjinsku vladu.

Babiša se može imenovati premijerom tek nakon 20.  studenoga, kada novoizabrani donji dom parlamenta počne sa zajedanjem. Donji dom nora izabrati predsjednika prije nego trenutni premijer Bohuslav Sobotka isprazni mjesto za svog nasljednika.

Većina stranaka je odbila Babiša jer je optužen za prijevaru. Policija tvrdi da je 2008. zatajio vlasništvo nad farmom i kongresnim centrom izvan Praga kako bi se mogao prijaviti za 2 milijuna eura vrijedan poticaj Europske unije koji je namijenjen samo malim tvrtkama. On odbacuje bilo kakvu krivnju i tvrdi da je riječ o politički motiviranom procesu.

Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na 4 milijardi eura.

Spoj gospodarski, medijske i političke moći, kao i njegov dominantan stil i želja da pojednostavi parlamentarne procedure, pokrenulo je optužbe da je on prijetnja za demokraciju, a on se brani da samo želi da država ide naprijed.

Pozivi na nepridruživanje Babiševom kabinetu bili su u središtu rasprava većine stranaka prije izbora, a to se nije promijenilo nakon izbora bez obzira na podudarne stavove oko politika vezanih uz investicije u infrastrukturu, porezne rezove i veću transparentnost vlade.

Babiš je još jednom pokušao ukloniti strahove da će biti protueuropski nastrojen. “Ne vidim razlog zašto bismo napustili Europsku uniju. Europa je projekt zahvaljujući kojemu imamo mir, slobodu kretanja ljudi, dobara, kapitala i usluga”, poručio je za dnevne novine Pravo.

Dodao je kako smatra da EU mora bolje štititi svoje vanjske granice od migracije i naučiti svoju lekciju nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti taj savez, velikim dijelom zbog pitanja suvereniteta i migracija.

Komentiraj