CESI pokrenuo kampanju za prevenciju nasilja u adolescentskim vezama

facebook.com

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje provodi zanimljiv društveni projekt ‘Love&Respect – prevencija nasilja u adolescentskim vezama’ u okviru kojeg je 2018. godine provedeno istraživanje na reprezentativnom uzorku mladih u dobi od 16 do 26 godina.

Rezultati pokazuju da je 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama. Oko 70% mladih izjavljuje da su doživljavali takva ponašanja kroz duži vremenski period. Najčešće se radi o psihičkom nasilju koje uključuje kontrolirajuće i posesivno ponašanje, izrazitu ljubomoru i ucjene.

Svaku petu mladu osobu partner/partnerica često provjerava i inzistira znati gdje je i što radi. Jedna od pet mladih osoba doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi. Oko 17% mladih doživjelo je u više navrata da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel. Nametanje osjećaja krivnje zbog provođenja vremena s prijateljima i obitelji doživljava višekratno jedan od šest mladih. Jedan od deset mladih kontinuirano doživljava emocionalne ucjene u vezi (“ako ne učiniš to i to prekinut ću s tobom”), a isto toliko ih doživljava ponižavanje od strane partnera/ice koji/a im govori da “ništa ne vrijede“, “trebaju smršaviti“, “glupi su”.

Projekt ‘Love&Respect’ se osim u Hrvatskoj, provodi u Austriji, Armeniji, Češkoj, Gruziji, Italiji i Španjolskoj, a uključuje izradu online platforme za mlade i stručnjake/inje koje rade s mladima, interaktivnu kviz aplikaciju i kampanju na društvenim mrežama.

CESI smatra da je rad s adolescentima/cama na prevenciji izrazito važan, jer je to razdoblje u kojem se stupa u prve emocionalne i seksualne veze, a mladi osim prepoznavanja štetnih i nasilnih ponašanja, trebaju naučiti kakve su to kvalitetne veze te uspostavljati odnose koji se osnivaju na ravnopravnosti, poštovanju i povjerenju. Neophodno je potaknuti mlade da se suprotstave stavovima, ponašanjima i jeziku koji pridonosi diskriminaciji i kulturi nasilja protiv žena. Nasilje u vezama utječe na fizičko, mentalno, emocionalno zdravlje i dobrobit osoba. Posljedice doživljenog nasilja za djevojke su znatno negativnije i ozbiljnije.

U okviru šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (25.11.-10.12. ) CESI provodi kampanju na društvenim mrežama #TeensToo usmjerenu na osvještavanje ovog problema.

Pozivaju se mlade, ali i sve one osobe koje žele doprijeti prevenciji nasilja da na društvenim mrežama objave selfi/fotografiju uz hashtag #TeensToo na kojoj će držati jednu od izjava:

1) 58% mladih doživjelo je neki oblik štetnog/nasilnog ponašanja u partnerskim vezama. #TeensToo

2) 17% mladih doživjelo je u više navrata da partner/ica kontrolira i provjerava njihov mobitel #TeensToo

3) 1 od 5 mladih doživljava izrazito ljubomorno ponašanje u vezi #TeensToo

4) Vaša izjava #TeensToo

Komentiraj