CESI: “Milanović se treba ispričati”

“Predsjednik bi trebao preuzeti odgovornost za izgovorene riječi i bilo bi primjereno da se ispriča za svoje ponašanje”, poručio je danas Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u reakciji na uvrede koje je predsjednik Republike Zoran Milanović uputio saborskim zastupnicama Marijani Puljak i Daliji Orešković, jer su na zgradu u kojoj je Klub Dragana Kovačevića jučer izvjesile natpis Ured predsjednika Republike Hrvatske.

‘Diplomatska berba’: Milanović: “Orešković i Puljak su kao Thelma i Louise, samodopadne narikače”

U izjavi koju je prenio N1, CESI je ocijenio kako je Milanovićev napad “tipičan primjer seksizma”.

Tužno je, ističu, da upravo oni koji su na najvišim pozicijama moći potiču rodne stereotipe, seksističke stavove i nasilnu komunikaciju, umjesto da vode primjerom.

“Osim toga, na ovaj način se neće ostvariti ravnopravnost i društvo u kojem nitko neće biti diskriminiran ili uplašen – kako je predsjednik Republike Hrvatske u izbornoj kampanji obećavao”, rekli su iz CESI-ja.

Napominju da je seksizam jedan od glavnih uzroka rodne neravnopravnosti koja, među ostalim, dovodi do rodno uvjetovanog nasilja.
“Seksizam i fizičko nasilje dio su istog kontinuuma kojim se zlostavljaju žene. Predsjednik bi trebao preuzeti odgovornost za izgovorene riječi i bilo bi primjereno da se ispriča za svoje ponašanje”, zaključuju.

Udruga B.a.b.e. podsjeća da je “sloboda kritike jedna od suštinskih karakteristika demokracije i stoga treba biti sastavni dio politike i javnog diskursa”. “Međutim”, podsjećaju, “kritika izrečena kroz seksističke uvrede postaje nešto sasvim drugo – to je diskriminacija i ušutkavanje ne samo pojedinih žena, već svih žena u javnom prostoru”.

Iz udruge ističu da je Milanović današnjom izjavom o zastupnicama Orešković i Puljak nastavio niz sve češćih seksističkih napada na žene u hrvatskoj politici te da je pribjegao rodnim stereotipima koji, kako tvrde, često onemogućuju političko sudjelovanje žena, a posebice žena koje postavljaju “škakljiva” pitanja i preispituju pravednost društvenog poretka.

“Naposljetku, izricanjem ograde: ‘Nadam se da ovo neće biti napad na njezinu ženskost i da nisam rekao ništa seksistički’, predsjednik nam daje naslutiti da je možda i sam svjestan kako je takva retorika problematična, ali ne uspijeva ukloniti negativne posljedice onoga što je izrečeno”.

Podsjećaju da prema EIGE-ovu indeksu rodne ravnopravnosti Hrvatska ima vrlo nizak rezultat u području političke moći žena, a drže da su etikete poput “narikača” i “alapača” jedan od vidljivih simptoma neravnopravnosti u tom segmentu.

 

Komentiraj