CEROVAC “Nikome nije u interesu stečaj Uljanika”

Nel Pavletic/PIXSELL

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u utorak je izrazio zadovoljstvo jučerašnjim razgovorima u Ministarstvu gospodarstva o situaciji u pulskom Uljaniku i smatra da je učinjen iskorak i da ima naznaka da bi se ta agonija mogla konačno riješiti.

“U Zagreb smo otputovali s namjerom da dobijemo konačan odgovor od Vlade odnosno Ministarstva po pitanju daljnje sudbine Uljanika. Nama naravno nije želja stečaj, jer da je u bilo kojem slučaju to bio naš cilj, zasigurno ne bismo toliko čekali. Međutim, nakon jučerašnjeg sastanka ima pozitivnih naznaka da će se ova agonija koja traje već mjesecima konačno riješiti,” kazao je Cerovac za Hinu.

Rekao je kako se nada će ministar gospodarstva Darko Horvat uspjeti dogovoriti s brodovlasnikom odnosno predstavnicima belgijske kompanije “Jan De Nul”, da se brod jaružalo ipak dovrši u pulskom brodogradilištu. Uljanik za tu kompaniju, istaknuo je, gradi samohodno usisno jaružalo na vlastiti pogon, najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama.

“To nam daje za pravo očekivati kako će Uljanik do tada imati što i na čemu raditi,” rekao je Cerovac, koji očekuje da će Trgovački sud u Rijeci, koji će danas odlučiti hoće li riječko brodogradilište 3. maj u stečaj, tu odluku prolongirati za dodatnih 14 dana.

Predsjednik Jadranskog sindikata ujedno od Vlade očekuje da će na slijedećoj sjednici, u petak, podržati prijedlog programa restrukturiranja Uljanika jer je, kako je rekao, “to zasigurno bolje rješenje, nego ugasiti ovo brodogradilište”.

“Prihvati li se taj prijedlog, očekujemo da će doći do isplate ‘rescue aid’ kredita i privremenog financiranja radnika odnosno podmirenja troškova prema vjerovnicima, a sve to u očekivanju potvrde Europske komisije. Po tom scenariju radnicima bi zaostale plaće mogle sjesti na račun u idućih desetak dana,” rekao je čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u ponedjeljak nakon sastanka na kojemu su bili on, Uprava, sindikata Uljanika i strateški partner Tomislav Debeljak da su samo dva puta: ili restrukturiranje i financiranje međufaze kreditom koji u ovom trenutku neće opteretiti državni proračun niti likvidnost strateškog partnera, ili stečaj.

Komentiraj