Černobil ima status rezervata biosfere, postao je stanište mnogim životinjama

Screenshot YouTube

Prije 35 godina velika nuklearna katastrofa je pogodila područje ukrajinskog grada Černobila. Stanovnici su napustili ovaj lokalitet, reaktori su zaštićeni i nadsvođeni betonskom kupolom, a ostvareni su i drugi projekti.

Jedan od najvažnijih je taj, da je šire područje grada steklo status rezervata biosfere. Mnoge vrste životinja su ovdje pronašle stanište, od divljih svinja, losova, dabrova, pa sve do europskog bizona i krda divljih konja Przewalskoga.

Bizoni i divlji konji su obitavali ovdje prije više stoljeća, povratak i povećanje broja jedinki vrste se smatra velikim uspjehom. Divlji konji Przewalskoga su ovdje dopremljeni u okviru programa zaštite, uz nadu za daljnjim povećanjem broja jedinki u prirodi.

Zoološki vrtovi, skloništa za životinje i dalje brinu o ovoj ugroženoj vrsti, a voditelji projekata ističu kako započeti programi pokazuju dobre rezultate. Zadnja nastojanja više programa i organizacija za zaštitu životinja su usmjerena na osiguravanja ovog staništa za populaciju europskog bizona.

Komentiraj