Minimalni dohodak, odnosno novčana socijalna potpora za oko 50.000 korisnika koji u Sloveniji na nju imaju pravo, povećat će se 1. lipnja na 385 eura, da bi se 1. siječnja slijedeće godine opet snizila na 331 euro, rezultat je neobičnog rješenja do kojega se u slovenskom parlamentu u četvrtak došlo nagodbom najveće stranke koju vodi premijer Miro Cerar i oporbene Ljevice (L).

Za takve su izmjene zakona o socijalnim potporama glasovala 33 zastupnika, a 222 su bila protiv. Među protivnicima su bili i zastupnici dviju stranaka vladajuće koalicije, ali i desna opozicija, smatrajući da Cerar, popuštanjem novoj ljevici koja se zalaže i za uvođenje univerzalnog temeljnog dohotka za sve građane želi privući birače krajnje ljevice, te tako povećati svoj glasački bazen pred parlamerntarne izbore 3. lipnja, na kojoj Stranka modernog centra (SMC) ne može računati na uspjeh od prije 4 godine, kad je osvojila 34 posto glasova i mogućnost formiranja stabilne vlade.
Da se radi o “predizbornom bombonu”, populističkoj mjeri kojoj pred izbore znaju nastupati sve stranke i zastupnici kako bi povećale potencijal na biralištima slažu se i gospodarski stručnjaci koji upozoravaju i na sve manji raskorak između  zajamčene minimalne plaće koja je nešto viša od 600 eura, te pomoći koju dobivaju nezaposleni i socijalno ugroženi jer se smatra da se tako smanjuje motivacija za legalan rad i traženje posla onih koji su na burzama za zapošljavanje.
Predsjednik državnog Fiskalnog savjeta dr. Davorin Kračun upozorio je u srijedu da je sadašnja vlada na odlasku mogla više učiniti na obuzdavanju stvarnih i potencijalnih rashoda države, te da se u parlamentarnom postupku zadnjih mjeseci našao set zakona čiji bi troškovi u idućih šest godina državni proračun mogli opteretiti sa 4 milijarde eura neplaniranih izdataka, te da Sloveniji idućih godina zbog toga ponovo prijeti da uđe u razdoblje bez izbalansiranih izdataka s prihodima, što bi ugrozilo postignutu fiskalnu stabilnost.

Komentiraj