CERAR ZA DIE WELT: Slovenija ne bi izdržala novi migrantski val

FaH

Slovenija je u posljednjoj migrantskoj krizi djelovala humano, ali novi masovni dolazak migranata ne bi mogla izdržati, kazao je u razgovoru za njemački “Die Welt” slovenski premijer Miro Cerar, upozorivši da bi ponavljanje lanjskog izbjegličkog vala moglo dovesti do zatvaranja granica sa štetnim ekonomskim posljedicama, te do konflikata u regiji, što bi sve skupa ugrozilo EU i Schengensko područje.

“Dođe li do ponovnog otvaranja balkanske rute, onda će i u srednjoj Europi i na zapadnom Balkanu doći do konflikta jer će zbog velikog broja ilegalnih migranata sve države jedna za drugom zatvarati svoje granice”, kazao je Cerar.
Takav bi “domino-efekt” naštetio svim državama koje se nađu u toj situaciji, njihovim gospodarstvima, a posebno turizmu, ocijenio je u razgovoru za Die Welt što su ga prenijeli slovenski mediji.
“Slovenija je mala zemlja, ali je u zadnjem migrantskom valu uz velike napore djelovala humano i kontrolirala stanje. No, takve velike napore ne možemo stalno ponavljati i izdržati”, ustvrdio je Miro Cerar.
Prema njegovoj bi ocjeni EU morala zaštititi svoje vanjske granice, a svakako zbog migranata ne bi trebalo postavljati kontrole unutar Schengena.
Time je Cerar komentirao najave Austrije o mogućem uvođenju kontrola na svojim južnim granicama ako se masovna migrantska kriza ponovi, dodavši kako bi Austrija granične kontrole mogla postaviti još ovog mjeseca, što nije dobro za Schengenski režim slobodnog prolaska ljudi, dobara i usluga.

“Do zatvaranja granica u tom bi slučaju trebalo doći na vanjskim granicama Schengena, no to nije ideja država s ovog područja. Zato moramo poduzeti sve da spriječimo konflikte na Balkanu i raspad Schengena”, kazao je za njemačke novine slovenski premijer, a kritizirao je i ponašanje Grčke koja ne poduzima dovoljno da zaštiti vanjsku granicu EU-a.
“Ako problem migracija ne uspijemo riješiti unutar EU-a i zajedno s državama zapadnog Balkana, onda nećemo imati nikakvu zajedničku budućnost”, dramatično je rekao slovenski premijer, zabrinut mogućim ponavljanjem zadnje migracijske krize.

Komentiraj