CERAR ‘Washington nije dobro upoznat s arbitražom Slovenije i Hrvatske’

EPA/ANDREW GOMBERT

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar koji boravi u Washingtonu najavio je poboljšanje odnosa Slovenije sa Sjedinjenim Državama koje namjerava informirati i o problemu arbitraže o granici s Hrvatskom s kojim Washington navodno nije dobro upoznat.

Cerar je uz predsjednika Boruta Pahora vodio slovensko izaslanstvo na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, a u Washingtonu mu je cilj ojačati odnose Slovenije s novom američkom administracijom.

“Do sada je bilo premalo napravljeno da bi SAD  primijetili koliko je napretka Slovenija postigla na gospodarskom i političkom području zadnjih godina”, kazao je Cerar domaćim novinarima koji prate njegovu američku turneju.
Konzervativna oporba u Sloveniji zamjerala je ranijoj vladi koju je vodio Cerar da ne vodi “izbalansiranu” polititiku i zanemaruje odnose s SAD-om kao svjetskom velesilom i vodećom članicom NATO-a. Navodi kako se to ogledalo i u tome što je Cerarov ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u vrijeme mandata prijašnje vlade desetak puta boravio u Moskvi, a u Washingtonu nijednom, zbog čega je Cerar od stupanja na novu dužnost više puta izjavio da će odnose s glavnim svjetskim silama “izbalansirati” i unaprijediti odnose s Washingtonom.
“Znamo da postoje brojna vrlo specifična pitanja, kao što je pitanje arbitraže, a važna su glede naših odnosa sa SAD-om”, kazao je Cerar u razgovoru sa slovenskim novinarima.
Nakon što je lani arbitražni sud čiju presudu zbog slovenske kompromitacije Hrvatska ne priznaje objavio svoje granično rješenje, u Sloveniji se često isticalalo da Washington u svojim izjavama ističe bilateralni karakter tog pitanja, za razliku od nekih članica EU-a koje su kao i Slovenija tvrdile da je arbitražno rješenje potrebno primijeniti.
“Znamo da zadnjih godina neki politički čimbenici u SAD-u nisu bili dovoljno upoznati s pitanjem arbitraže, a sada intenzivno radimo na tome da ih bolje informiramo”, kazao je novinarima Cerar sugerirajući da će o tome govoriti i s američkim sugovornicima s kojima će se u Washingtonu sastati.

Komentiraj