Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je Slovence u svojoj prazničkoj poruci da budu ponosni i zadrže optimizam jer država izlazi iz krize.

“U zadnje dvije godine napravili smo proboj iz krize, imamo razloge da na budućnost gledamo s pouzdanjem i optimizmom”, naveo je Cerar u poslanici koju  je uputio građanima povodom državnog praznika Dana samostalnosti, 26. prosinca.

“Zajedno se moramo truditi da se Slovenija razvija kao pravedno društvo u kojemu je ugodno živjeti, u kojemu se razvija gospodarstvo”, naveo je Cerar.

Dan samostalnosti slavi se na dan kad je tadašnja republička skupština Slovenije 26. prosinca 1990. proglasila rezultat uspješnog referenduma za izlazak iz SFRJ.

Na njemu se 95 posto birača odlučilo za nezavisnost i samostalnost koja je izborena sredinom iduće godine.

“Danas je Slovenija uistinu samostalna država u kojoj smo mi gospodari na svojoj zemlji. No, spoznali smo da imati svoju državu nije lako jer zahtijeva napore i odgovornost, da postoje usponi i padovi”, kazao je Cerar, dodavši da zemlja unatoč svemu izlazi iz krize i postupno, ali ustrajno postaje sve zrelija i stabilnija.

Državnost, to nisu samo političke odluke nego i naš odnos prema drugim građanima, poštovanje vlastite domovine i njenih simbola, kazao je slovenski premijer.

Slovenci su vrijedni i odvažni i mogu napraviti mnogo kad su jedinstveni, što su pokazali prilikom osamostaljivanja i u suočavanju s ekonomskom krizom, istaknuo je predsjednik slovenske vlade povodom Dana samostalnosti.

Komentiraj