Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak je u parlamentu zanijekao da njegova vlada kani privatizirati luku Koper u kojem državno poduzeće ima ekskluzivnu koncesiju nakon što su takva nagađanja među zaposlenima prije tjedan dana izazvala trodnevni štrajk.

 

 

Plan je vlade dodijeliti koncesiju na pretovar i transport u luku strateškom investitoru koji se uključi u gradnju 1,4 milijarde eura vrijedne pruge Koper-Divača, rekao je Cerar odgovarajući na zastupnička pitanja.

Nalgasiio je da će se ulagaču dati koncesija za gradnju i pružanje usluga u roku koji se odredi koncesijskim ugovorom.

Slovenski premijer istaknuo je da nikako nije riječ o privatizaciji tvrtke koja je u strateškom interesu države kao vlasnika.

O pozadini organizatorima štrajka rekao je da se radi o djelovanju “interesnih klanova” koji su izmanipulirali zaposlene i doveli ih u Ljubljanu na demonstracije protiv privatizacije.

Time je Cerar ublažio retoriku od nedjelje. Tada je na kongresu svoje stranke govorio o blokadi luke kao pokušaju rušenja njegove vlade. Ustvrdio je da o radu njegove vlade koja je stabilizirala državu i pokrenula procese restrukturiranja ovisi “hoće li Slovenija postati mafijaška država ili moderna država”.

Među organizatore koparske “pobune” uvrstio je i Socijalne demokrate (SD), stranku koja u njegovoj vladi drži 5 ministarskih položaja.

Odgovorio je i na optužbe oporbene zastupnice i bivše premijerke Alenke Bratušek koja ga je okrivila da je sam odgovoran i kriv za sve što se u koperskoj luci događalo i za opravdano nezadovoljstvo zaposlenih. Ona je predbacila Ceraru da je “izdao” svoje birače i da vodi računa samo o vlastitim interesima i “lobijima” koji ga podržavaju

Cerar je odgovorio da ga Bratušek javno stalno kritizira iako je upravo njegova vlada Sloveniju izvukla iz krize i političke nestabilnosti u koju je 2013. došla zbog vlade koju je ona vodila, kad se čak spekuliralo da će Slovenija bankrotirati. Rekao je da se Alenka Bratušek u postupanju vodi samo vlastitim političkim ambicijama.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakViše stotina Ludbrežana dočekalo Saru Kolak
Sljedeći članak‘Petar Pan’ nakon pola stoljeća
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.