FaH

Cerar: Suradnja s Austrijom oko migranata dobra, s Hrvatskom ne

Hrvatska se ne drži operativnih dogovora o broju migranata koje šalje u Sloveniju, dok je suradnja s Austrijom u tom pogledu vrlo dobra, ocjena je koju je u razgovoru za njemački “Die Welt” dao slovenski premijer Miro Cerar.

“Od članice Europske unije očekivao bih drukčije ponašanje”, kazao je njemačkom dnevniku Cerar, kojega danas citiraju slovenski mediji.
Slovenski je premijer kazao da je u stalnom kontaktu s hrvatskim premijerom Milanovićem, ali da na “radnoj razini” nema komunikacije i suradnje koja je u sadašnjoj migrantskoj krizi potrebna.
“Hrvatska se ne drži dogovora o prijelazima granice i broju izbjeglica koji se upućuju prema Sloveniji”, kazao je Cerar.
Suradnju s Austrijom u tom pogledu s druge je strane nazvao “jako dobrom”, i to “na svim razinama”.
“U osnovi, Austrija dopušta ulazak izbjeglica iz Slovenije, ali ne u onom broju i onom brzinom kako oni dolaze k nama”, rekao je Cerar, dodavši da je Slovenija mala zemlja koja ne može riješiti europski izbjeglički problem.
“Slovenija je najmanja država na balkanskoj ruti, što ograničava naše kapacitete kontrole granice i prijema izbjeglica. Pozivamo EU i sve članice da se teret migracijskog toka pravednije raspodijeli”, kazao je slovenski premijer, dodavši da je potrebna koordinacija svih država i da dugoročno problem treba rješavati ondje gdje je nastao, odnosno u Siriji, Iraku i Afganistanu.

 

Komentiraj