CERAR ‘Stabilnost BiH bitna je za Sloveniju, ali i cijelu regiju’

HINA/ STA/ Ante Malovrh

Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar obećao je u ponedjeljak u Sarajevu punu potporu svoje zemlje stabilnosti Bosne i Hercegovine ističući kako je to od interesa za cijelu regiju, a najavio je i daljnje investicije i jačanje gospodarske suradnje između dvije zemlje.

Cerar je ovo kazao novinarima tijekom službenog posjeta Sarajevu, gdje je odvojeno razgovarao s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

“Želim jasno poručiti da Slovenija jest i ostaje prijatelj BiH i bit će joj snažna potpora u gospodarskom i socijalnom razvitku i na putu ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u”, kazao je Cerar ističući kako je za Sloveniju iznimno važno da put BiH ka članstvu u EU ostane otvoren i da ta zemlja što prije dobije status kadidata za članstvo u Uniji.

Radi sigurnosti u cijeloj regiji, kako je kazao, bilo bi važno i da BiH što prije postane članicom NATO-a.

Istaknuo je i snažan interes Slovenije za gospodarsku suradnju s BiH, podsjećajući kako tvrtke s pretežitim slovenskim kapitalom u BiH zapošljavaju oko petnaest tisuća radnika.

BiH je, s 480 milijuna eura, na trećem mjestu po slovenskom investiranju u inozemstvu, a Cerar je podsjetio kako je prošle godine vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje iznosila 1,1 milijardu eura.

“I dalje ćemo poticati gospodarsku suradnju”, kazao je Cerar.

Istodobno je potvrdio kako će Slovenija u cijelosti provesti svoje obveze koje proistječu iz sudskih presuda o staroj deviznoj štednji u “Ljubljanskoj banci”.

Riječ je o velikom financijskom teretu, kazao je slovenski premijer, dodajući kako se unatoč tome isplate obavljaju planiranom dinamikom.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je nakon sastanka s Cerarom kako Slovenija pokazuje “izrazitu razinu razumijevanja” za stanje u BiH pa su odnosi između dvije države u cijelosti prijateljski.

“Odnosi između BiH i Slovenije su takvi da nema otvorenih pitanja, a stara devizna štednja rješena je presudama i mi iz BiH doista cijenimo dosadašnji angažman i napore što ih je Slovenija uložila na tom planu”, kazao je Zvizdić.

Iznio je podatak kako je Slovenija deviznim štedišama iz BiH do sada isplatila 30 milijuna eura stare devizne štednje.

“Potpora Slovenije na putu euroatlantskih integracija BiH je potpuno jasna”, kazao je Zvizdić dodajući kako u Sarajevu na Sloveniju računaju kao na istinskog prijatelja.

Istaknuo je kako je dvjema državama zajednički interes očuvanje mira i stabilnosti zapadnog Balkana i njegova što brža integracija u članstvo Europske unije.

Komentiraj