HINA/ Damir SENČAR

Cerar: Spremni smo za prihvat izbjeglica, ali je uvjet njihova integracija i sigurnost države

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak nakon sjednice vlade da je formirao međuresorsku ministarsku skupinu koja će pratiti problematiku izbjeglica i da je Slovenija spremna ako se val izbjeglica, koji su sada na Balkanu, usmjeri prema Sloveniji.

“Slovenija je spremna ako bi došlo do većeg dolaska izbjeglica”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare, ali nije govorio o mogućnosti prihvata i onome što je potrebno za opskrbu mogućih izbjeglica na što su ga u razgovoru upozorili predstavnici humanitarnih i nevladinih ustanova.

 

  • Cerar je razgovarao i s ministricama obrane, vanjskih poslova, te rada i socijalne skrbi, navevši da Slovenija prema izbjeglicama treba postupati humano i s osjećajem vodeći računa i o svojim mogućnostima.

 

“Uvažavat ćemo načelo humanosti jer je riječ o ljudima koj trebaju pomoć i moramo pri prihvatu izbjeglica voditi računa o preraspodjeli tereta unutar EU-a”, kazao je slovenski premijer.

“Pri rješavanju izbjegličke problematike naša vlada će voditi računa i o slovenskim integracijskim mogućnostima, što će biti važan kriterij, isto kao i osiguravanje sigurnosti i nesmetanog djelovanja države”, kazao je slovenski premijer.

Prijašnjim planom Europske komisije Slovenija je bila pristala na kvotu od najviše 900 izbjeglica, ali sada navodi da bi reagirala humano ako bi ih bilo i više.

U petak je u Hrvatsku vratila četiri migranta koje je zatekla na svom teritoriju neregistrirane.

O pitanju izbjeglica s Bliskog istoka koji se sada nalaze u regiji, a žele u srednju i sjevernu Europu, u utorak će raspravljati i slovenski parlament.

Komentiraj