Cerar protiv isključenja Mađara

hina

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izrazio je u petak veliku rezerviranost glede mogućeg isključenja Mađarske kao partnera pri gradnji nove željezničke pruge Divača-Koper, strateškog projekta pokrenutog u vrijeme njegova premijerskog mandata.

Reagirajući na izjavu ministrice za infrastrukturu Alenke Bratušek koja je rekla da će u novoj vladi koju vodi Marjan Šarec predložiti da se Cerarov plan o financiranju 27 kilometara duge pruge Koper-Divača promijeni i da ga Slovenija gradi vlastitim sredstvima i bez predviđenog učešća Mađarske s 200 milijuna eura, Cerar je kazao da bi svaku promjenu već potvrđenog plana o gradnji te pruge trebalo dobro argumentirati i obrazložiti.

„Potrebno se je odlučiti želimo li taj projekt s Mađarima izvesti u svjetlu šire strateške suradnje s tom državom i uštedjeti 200 milijuna eura koje možemo iskoristiti za druge planove“, kazao je Cerar u razgovoru s novinarima u parlamentu.

Treba imati na umu da je Mađarska birala suradnju u povezivanju sa slovenskom lukom Koper, a ne s hrvatskom lukom Rijeka koja je konkurent Kopru, istkanuo je.

Cerarova vlada predviđala je da bi Mađarska, o čemu se s predstavnicima Orbanove vlade već razgovaralo, u 27 kilometara pruge uložila 200 milijuna eura i time dobila pravo na upravljanje dijelom pruge i koncesijske prednosti u luci Koper.

No, više je stranaka u novoj vladajućoj koaliciji Marjana Šarca u zadnje vrijeme izrazilo mišljenje da je ulog Mađarske nepotreban te bi Slovenija više profitirala ako prugu izgradi sama, iz proračunskih i europskih sredstava i komercijalnih kredita. Tako bi pri gradnji bolje mogla biti iskorištena i domaća građevinska i druga poduzeća umjesto da se dio prepusti mađarskoj operativi.

Zadnjih je dana nova ministrica za infrastrukturu i bivša premijerka Alenka Bratušek ocijenila da zahtjevnu prugu za koju su joj odobrena i europska sredstva Slovenija može sagraditi sama i da nije za ulazak stranih partnera u taj strateški projekt niti za davanje posebnih lučkih koncesija strancima.

„Mađarska je pak željela doći do najma određenih zemljišta u Sloveniji i nisam za to. Posve zatvoriti vrata za razgovore ne bi imalo smisla”, rekla je Bratušek za list „Primorske novice“.

Komentiraj