HINA/ STA/ Thierry Monasse

Cerar predsjedniku EP-a zanijekao nedostatak pijeteta prema žrtvama komunističkih zločina

Slovenski premijer Miro Cerar zanijekao je u pismu predsjedniku Europskog parlamenta tvrdnje slovenskog eurozastupnika kako u Sloveniji postoje jake snage naklonjene bivšem komunističkom režimu zbog kojih se niti Cerarova vlada ne odnosi s pijetetom prema žrtvama komunističkih zločina nakon završetka II. svjetskog rata.

Te je tvrdnje Europskom parlamentu naveo slovenski eurozastupnik Milan Zver, obrazloživši tako svoju incijativu prema kojoj bi se žrtvama masovnih komunističkih likvidacija na slovenskom tlu u mjesecima nakon II. svjetskog rata postavilo spomen-obilježje u zgradi Europskog parlamenta. Cerar se ogradio od te ideje.

Zver je član Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša. Najveća slovenska oporbena stranka djeluje u okviru grupacije europskih pučkih i demokršćanskih stranaka, a smatra da u Sloveniji nije dovoljno uvažena svojedobna deklaracija Europskog parlamenta kojom su osuđeni svi totalitarni režimi koji su masovno kršili ljudska prava.

Zverove tvrdnje da Slovenija vrlo sporo sređuje pitanje masovnih grobnica komunističkih žrtava iz vremena poraća, a otkriveno ih je više od šesto, te da prema njima nema odnos poštovanja i pijeteta zbog snaga koje podržavaju nekadašnji režim netočne su i njima se obmanjuje europska javnost, ustvrdili su u kabinetu slovenskog premijera.

Cerar je u pismu Schulzu naveo da su poratna masovna ubojstva bez presude na slovenskom teritoriju u proljeće i ljeto 1945. naredile tadašnje jugoslavenske vojne vlasti, te da Slovenija za njih nije odgovorna.

“Slovenija je kao samostalna država nastala 1991., zato za te žrtve ne može biti odgovorna, a osobito za te događaje ne može biti odgovoran slovenski narod, kako na određeni način sugerira eurozastupnik Zver. Upravo suprotno, slovenski je narod bio među glavnim žrtvama tih zločina”, navode u Cerarovu kabinetu u vezi s pismom koje je poslano Schulzu.

Uz to, Cerar je Schulzu napisao da je slovenski parlament lani prihvatio zakon o vojnim grobnicama kojim se iskazuje pijetet prema žrtvcama tadašnjih komunističkih zločina, te da je njegova vlada dala više jasnih izjava o osudi svih zločina, bez obzira koja strana u ratu i nakon njega ih je počinila.

Komentiraj