Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je u utorak popodne da će vladajuća koalicija u Sloveniji ponovno razmotriti Marakeški sporazum, UN-ov dokument o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji izaziva prijepore jer je nekoliko članica Europske unije najavilo da ga neće potpisati.

Na sastanku u Ljubljani s predstavnicima slovenske manjine u Austriji dan uoči svog posjeta toj susjednoj zemlji, Cerar  je kazao da spomenuti Globalni kompakt u načelu nije sporan i dogovoren je na svjetskoj razini, iako je pravno neobvezujuć.

Međutim, nakon što je taj dokument prihvatila prijašnja slovenska vlada koju je on vodio, promijenile su se okolnosti s obzirom na to da je više europskih država poput Austrije, Mađarske i nekih drugih promijenilo svoje stajalište o tom dokumentu, objasnio je Cerar.

Mislim da zato o toj temi treba ponovo razmisliti i proučiti je, kazao je današnji slovenski ministar vanjskih poslova.

O tome će partneri u vladi razgovarati uskoro na  sastanku šefova vladajuće koalicije, najavljeno je.

Istodobno, Cerar je konzervativnu oporbu koju vodi bivši premijer Janez Janša optužio da zahtjevom za sazivanjem izvanredne sjednice parlamenta na temu ilegalnih migracija i Marakeškog sporazuma pokušava u zemlji  neopravdano pobuditi ozračje “straha i ksenofobije”, a sve to čini iz unutarnjih političkih razloga.

Komentiraj