Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u četvrtak da je hrvatski premijer Andrej Plenković izbjegao odgovore na konkretne prijedloge koje mu je Cerar dao početkom tjedna u pismu o mogućem nastavku dijaloga o graničnom pitanju.

U odgovoru hrvatskog premijera nema konkretnog odgovora na neke moje prijedloge, primjerice o osnivanju zajedničkog povjerenstva za demarkaciju granice, a izbjegao je odgovoriti i na neke druge prijedloge, kazao je Cerar za slovenske medije pred početak današnjeg summita EU-a u Bruxellesu, dodavši da dijalog o implementaciji arbitražne odluke mora biti dio nastavka dijaloga predsjednika dviju vlada.

Plenković je danas u Bruxellesu kazao da bi bio red da Cerar dođe u Zagreb jer je takav bio i njihov dogovor prilikom njihova prvog susreta u Ljubljani početkom ljeta, te da je to i svrha pisma koje je uputio Ceraru, ponavljajući da je taj poziv i dalje otvoren.

“Dakle, onaj tko stalno poziva na dijalog cijelo vrijeme je Hrvatska”, dodao je u izjavi novinarima hrvatski premijer koji sudjeluje na na dvodnevnom sastanku čelnika EU-a.
Cerar je u rujnu otkazao dogovoreni zagrebački susret s Plenkovićem nakon govora hrvatskog premijera na zasjedanju Opće skupštine UN-a ,u kojem je još jednom odbacio arbitražnu odluku i pred međunarodnim auditorijem prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava.

Komentiraj