Cerar otkazao posjet Hrvatskoj nakon Plenkovićeva govora u UN-u

HINA/ STA/ Anze Malovrh/ ml

Nakon današnjeg govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u, slovenski premijer Miro Cerar otkazao je posjet Hrvatskoj koji je bio najavljen za sljedeći tjedan, objavila je slovenska agencija STA.

“Prije dva dana smo se dogovorili da ćemo se sastati sljedeći tjedan u Zagrebu kako bismo razgovarali o pitanju granice, što znači i o implementaciji arbitražne presude. Nakon ovoga što je u zgradi UN-a pred svim državama svijeta premijer Plenković rekao, on je od tog dogovora odstupio”, izjavio je Cerar za RTV Slovenija.

“To je potpuno neprihvatljivo stajalište koje onemogućuje bilo kakav razgovor u Zagrebu i zato moj odlazak tamo sljedeći tjedan više nema smisla”, rekao je Cerar.

Kazao je da će Slovenija učiniti sve što je potrebno za implementaciju arbitraže.

“Ne bude li Hrvatska surađivala u tome, bit će problema. To nitko ne želi”, upozorio je.

Podsjetimo, Plenković je u New Yorku rekao da je upravo Hrvatska ta koja se pridržava međunarodnog prava, odgovarajući na napade slovenskih dužnosnika da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo jer ne priznaje arbitražnu presudu o granici proizašlu iz procesa koji je Slovenija kompromitirala.

Upitan o svom osvrtu na granični prijepor sa Slovenijom i odluku arbitražnog suda u njegovu govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, Plenković je rekao novinarima kako je Hrvatska zemlja koja je s obzirom na svoju veličinu posvećena i privržena provedbi međunarodnog prava.

Komentiraj