FaH

CERAR ODBIO MILANOVIĆA: Hrvatski postupci su vrijedni žaljenja

Hrvatski potezi vezani uz izlazak iz arbitraže “vrijedni su žaljenja”, a arbitražni sporazum jest i bit će jedina važeća osnova za rješenje graničnog pitanja, odgovor je slovenskog premijera Mire Cerara na pismo koje mu je u vezi s arbitražom i budućim koracima Hrvatske u petak uputio hrvatski premijer Zoran Milanović.

Kako se navodi u priopćenju za javnost iz kabineta slovenskog predsjednika vlade, Cerar je u pismu hrvatskom kolegi odgovorio da su hrvatski potezi vezani za arbitražu “vrijedni žaljenja” i da Slovenija neće odustati od arbitraže, čiji nastavak očekuje.

“Slovenska vlada u cijelosti odbija argumente na kojima Hrvatska temelji svoje postupke. Arbitražni sporazum jest i bit će jedina važeća osnova za rješenje granice dviju država”, istaknuo je Cerar poziciju koju je Ljubljana ponavljala zadnjih dana.

Hrvatski su potezi u suprotnosti s arbitražnim sporazumom i za njih ne postoji nikakvo uporište u međunarodnom pravu, naveo je Cerar u odgovoru na poziv hrvatskog premijera.

Milanović je pozvao u petak slovenskog kolegu Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred “odgovarajući međunarodni forum”, nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, “imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u”, priopćila je hrvatska vlada.

Zahvaljujući Milanoviću na pozivu da se sastanu na razgovoru, Cerar je naveo da će se na njega s veseljem odazvati, ali ne zbog rasprave o budućim koracima traženja rješenja na nekom drugom odgovarajućem forumu, kako je to iznio Milanović, jer Slovenija arbitražni sud smatra odgovarajućim forumom.

 

  • Do takvog bi susreta međutim moglo doći tek nakon što se arbitražni sud nakon očitovanja obiju strana o zapletu odluči o nastavku procedure, kaže Cerar.

 

“Istina je da su Slovenija i Hrvatska saveznice i partnerice u EU i NATO savezu, ali uz to moram napomenuti da prisluškivanje i jednostrani izlazak iz dogovora i ratificiranih međunarodnih ugovora ne doprinose tomu savezništvu i partnerstvu”, naveo je u pismu Milanoviću slovenski premijer.

U pismu čiji je sadržaj objavio Cerarov ured slovenski je premijer izrazio nadu da će Hrvatska odustati od izlaska iz arbitraže i držati se prijašnjeg dogovora.

“Nadam se da će Republika Hrvatska ponovno razmisliti o svojim stajalištima glede arbitražnog postupka, te da će uskladiti svoje postupke s međunarodnim pravom, prihvaćenim sporazumima i načelima dobrususjedskih odnosa”, naveo je Cerar.

Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Komentiraj