SKANDAL NA ARBITRAŽI Slovenska zastupnica Drenik i arbitar Sekolec podnijeli ostavke

12:05 Simona Drenik, slovenska zastupnica pred ad hoc Arbitažnim sudom za rješavanje granice između Hrvatske i Slovenije jutros je pismeno ponudila ostavku premijeru Miri Ceraru i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu.

Portal 24.ur također prenosi da se slovenski arbitar dr. Janez Sekolec isključio iz postupka te više nije slovenski arbitar. RTV Slovenija je objavila da je Sekolec već podnio pismenu ostavku predsjedniku Arbitražnog suda u Haagu.

11: 35 Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak da njegova vlada nije bila informirana o tajnim razgovorima slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik koje je razotkrio zagrebački Večernji list, te najavio da će tražiti njihovu odgovornost za sadržaj koji je i u Sloveniji ocijenjen skandalom koji može ugroziti rad arbitražnog suda.

  • “Slovenska vlada o tim razgovorima nije bila informirana i očekujem da će Sekolec i Drenik za to preuzeti odgovornost”, kazao je Cerar pred početak redovne sjednice vlade u Ljubljani.

 

Govoreći o mogućem raspletu diplomatskog skandala, Cerar je izjavio da se on osobno i sadašnja vlada zauzimaju za nepristrano i neovisno djelovanje arbitraže o granici, te da će zato i ubuduće “učiniti sve za takvu orijentaciju tribunala”.

Cerar je u srijedu odmah nakon objave Večernjeg lista rekao da cijelu stvar neće komentirati, sve dok ne bude poznata presuda arbitraže, ali da se “očito radi o pokušaju utjecaja na presudu” od strane Hrvatske.

Cerar se osvrnuo na neke ocjene u Sloveniji da je Večernji do svog materijala došao od hrvatskih obavještajnih službi, rekavši: “To da netko povezan s hrvatskom stranom koristi špijunske metode čini mi se nečuvenim”, kazao je Cerar.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u srijedu je skandal ocijenio sramotom za slovensku stranu.

Rupel je u razgovoru za POP-televiziju kazao da mu je neshvatljivo kako je slovenska politika u tom slučaju pokazala nesposobnost, dodavši da bi za posljedice trebali odgovarati ljudi koji savjetuju premijera Miru Cerara, ali da je “negativnu ocjenu” zbog međunarodne afere zaslužio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

“Svi prisluškuju svakoga, ne treba biti naivan”, kazao je Rupel, ali je dodao da je potrebno reformirati slovensku obavještajnu službu SOVA koja nije Sokolcu i Drenik pružila adekvatnu kontraobavještajnu zaštitu, te da je slovenska politika ispala naivna jer je trebala unaprijed pretpostaviti ovakvu situaciju.

Rupel je bio dugogodišnji ministar vanjskih poslova, a sada je povezan sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Zbog kritika koje u vezi s tim slučajem doživljava slovenska obavještajna služba SOVA za poslijepodne je sazvana hitna sjednica parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi.

Komentiraj