Cerar neugodno iznenađen presudom u korist HEP-a, ali je ne dovodi u pitanje

HINA / Tamino PETELINŠEK / STA

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da je neugodno iznenađen presudom Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) koji je presudio da je Slovenija mora platiti više od 40 milijuna eura Hrvatskom elektrogospodarstvu (HEP) za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, što je spor koji se rješavao niz godina.

“Odluka me neugodno iznenadila, radi se o visokim financijskim sredstvima i teškom opterećenju za naš proračun”, kazao je Cerar, ali je naglasio da je riječ o pitanju iz vremena prijašnjiih vlada koje je danas breme za sadašnju vladinu ekipu.

“I ovaj slučaj dokazuje da smo u prošlosti često postupali nepromišljeno i da više to ne bismo smjeli jer neodgovornim potezima opterećujemo buduće generacije”, rekao je je Cerar.

Unatoč teškoj financijskoj obvezi koja je Sloveniiji nametnuta, Cerar presudu ne dovodi u pitanje, već traži rješenje zajedno s ministrom financija Dušanom Mramorom.
Prema Cerarovim riječima, iz prošlosti se akumuliralo mnogo stvari koje opterećuju njegovu vladu, a s njima se treba suočiti i prebrodoiti ih kako bi se krenulo u održiv  razvoj, što njegova vlada i nastoji postići.

Komentiraj