Cerar ne isključuje postavljanje tehničkih prepreka na granici

HINA / Tamino PETELINŠEK / STA

Slovenski premijer Miro Cerar odbacio je u utorak kritike da je njegova vlada pokazala nemar i neorganiziranost u  migrantskoj krizi, te rekao da ne isključuje podizanje prepreka na granici s Hrvatskom ukoliko bi Njemačka zatvorila granice za migrante.

Ako bi se dogodilo da Austrija i Njemačka svoje granice za migrante zatvore ili ograniče broj koji će primiti, iste bi mjere, ne isključujući ni postavljanje “tehničkih prepreka” na granici s Hrvatskom, prihvatila i njegova vlada, istaknuo je Cerar.

“Napor koji Slovenija ulaže za pomoć migrantima vrijedan je poštovanja, dajemo dobar primjer zaštite europskih vrijednosti, ljudskih prava, solidarnosti i ljudskog dostojanstva”, kazao je Cerar na konferenciji zta novinare u LJubljani, dodavši da je istina bilo nekih lošijih primjera, ali da se radilo o izoliranim pojavama i da kao slovenski premijer ne može pristati na to da se oni generaliziraju.

  • Cerar je rekao da s obzirom na svoju veličinu Slovenija migrantima pomaže više nego druge države, zbog čega je zahvalio policiji, vojsci, dobrovoljcima i svim ostalim službama koji brinu za migrantski val.

“Treba imati na umu da mnogi od tih ljudi u Sloveniju dođu već iscrpljeni, gladni i žedni, a mi svima pomognemo, pri čemu smo posebno pozorni prema ranjivim skupinama”, kazao je slovenski premijer.

Cerar je rekao kako je suradnja s Hrvatskom u dogovaranju oko migrantskoj priljeva mnogo bolja nego ranije te da je s njom zadovoljan, ali da ima i prostora da se suradnja popravi.

Osim toga, upozorio je Cerar, još nisu u cijelosti ispunjeni dogovori sa summita Srednja Europa-Balkan o balkanskoj migracijskoj ruti, pa je priljev migranata još uvijek znatan.

Komentiraj