Cerar najavio zaoštravanje granične kontrole prema Hrvatskoj u slučaju migrantskog vala

fah

Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak je najavio oštrije kontrole na granici s Hrvatskom u slučaju ponavljanja masovnog migracijskog vala i pritiska na slovenske granice, prenose slovenski mediji.

 

“Mogućnost da se migrantski tokovi povećaju, posebno ako se dogovor EU-a i Turske ne bude primjenjivao, je realna i spremni smo na takav scenarij”, kazao je Cerar u Beogradu na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice slovenske i srbijanske vlade.
“Na granici sa Hrvatskom morat ćemo provoditi krajnje oštar režim i mjere koje Austrija već provodi na našoj sjevernoj granici”, kazao je Cerar.
Slovenija je najavila donošenje novog zakona o strancima kojim bi ograničila broj zahtjeva za azil koje bi bila spremna prihvatiti u slučaju nove migracijske krize, a uz Breganu i Macelj, najveće cestovne granične prijelaze s Hrvatskom postavila zadnjih dana nove prepreke za migrante, metalnu panelnu ogradu, te velika “vrata” kojima bi u slučaju navale ilegalnih migranata mogla zatvoriti granične prijelaze.
Austrija je od Europske komisije nedavno zahtijevala produženje mjera privremenog nadzora svojih graničnih prijelaza sa susjednim državama kako bi onemogućila dolazak novih ilegalnih migranata, pa i na graničnim prijelazima sa Slovenijom. Ljubljana se tome protivi, te navodi da produžavanje nadzora unutarnjih granica Schengenskog prostora kojemu pripadaj obje zemlje ne jača povjerenje i suradnju, te da šteti gospodarskim tokovima.

Europska unija  mora ostati otvorena i humana prema stvarnim izbjeglicama, ali i suzbijati nelegalni prijelazak granica, kazao je Cerar u Beogradu.

Komentiraj