CERAR ‘Katalonski slučaj drukčiji od slovenskog puta u samostalnost’

foto HINA/ STA/ Bor Slana/ ua

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da su velike razlike između današnje situacije u Kataloniji i one u Sloveniji prije 27 godina kada se velika većina Slovenaca na referendumu odlučila za put prema samostalnoj državi.

“Slovenija se za samostalnost odlučila onda kada se nekadašnja zajednička država koja nije bila demokratska polako raspadala, s ciljem da sama kao demokratska država zaštiti ljudska prava i jednom se uključi u Europsku zajednicu”, kazao je Cerar.

Španjolska je dio Europske unije i demokratska država s Katalonijom kao njenim dijelom, zato je situacija u Kataloniji u tom pogledu trenutačno sasvim drukčija od slovenskog slučaja, rekao je Cerar.

Predsjednik slovenske vlade priznao je da je u Sloveniji mnogo simpatija prema katalonskom slučaju, ali se odbijanjem paralela ogradio od nekih analiza prema kojima katalonska pokrajinska vlada odgađanjem proglašenja samostalnosti nakon izvedenog referenduma slijedi “slovenski scenarij”.

Neki slovenski političari izjavili su i da treba uvažavati načelo da svaki narod s jasnim identitetom ima pravo na izjašnjavanje kojim se želi opredijeliti kao samostalna nacija.

Ako se postavi pitanje prava na sanmoodređenje, onda to treba rješavati u skladu sa španjolskim ustavnim poretkom,  te na miran, nenasilan i demokratskiji način, kazao je Cerar novinarima na marginama summita čelnika članica EU-a u Bruxellesu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec već je ranije kazao da Slovenija u ovom trenutku ne razmišlja o priznanju Katalonije ako bi ona proglasila samostalnost, ali je od njega preciznija pojašnjenja početkom tjedna zatražilo španjolsko ministarstvo vanjskih poslova, s obzirom na zatvorenu sjednicu parlamentarnog odbora za vanjsku politiku na kojoj se razmatralo stanje nakon referenduma o Kataloniji.

Komentiraj