Cerar i Erjavec izgubili najviše glasača, čekaju mogući Janšin neuspjeh

HINA / Stanko GRUDEN / STA

Ako je Janez Janša nesporni relativni pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji, onda su Miro Cerar i Karl Erjavec kao okosnica dosadašnje vladajuće koalicije u susjednoj državi apsolutni gubitnici jer su u četiri godine izgubili tri četvrtine birača koji su 2014. podržali njihove stranke, pokazuju izborni rezultati za sastav novog slovenskog parlamenta.

Umjesto 36 zastupnika, koliko ih je imala u 90-očlanom parlamentu, Cerarova Stranka modernog centra (SMC) imat će ih samo 10. Erjavčeva stranka umirovljenika DESUS prepolovila je svoj izborni rezultat, a sam Erjavec, po još neslužbenim podacima, nije uspio niti ući u parlament.

Unatoč tome, obojica ostaju na svojim mjestima stranačkih lidera, za razliku od Marka Zidanšeka, predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS), koji se na zajedničkim skupovima s Janšom pojavljivao kao njegov potencijalni vodeći koalicijski partner u konzervativnoj vladi, ali je ostao daleko od izbornog praga od 4 posto.

Cerar, koji će do izbora nove vlade nastaviti obavljati tekuće poslove premijera u ostavci, rekao je međutim da je zadovoljan rezultatom jer su mu predizborne ankete najavljivale i gori rezultat.

“SMC ostaje značajan akter u slovenskoj politici i parlamentu, koji se zajedno s drugima bori za modernu i liberalnu Sloveniju”, kazao je sinoć nakon objave izbornih rezultata Cerar.

Čestitao je na rezultatu relativnom pobjedniku izbora Janezu Janši, ali je dodao da želi da on u svojim budućim postupcima izabere “put koji će biti dobar za Sloveniju i svakog državljanina”.

“U našoj ćemo stranci promisliti kako dalje”, kazao je Cerar, čija se stranka izjasnila da neće u koaliciju s Janšom i vjeruje da bi nakon eventualnog Janšinog neuspjeha bilo moguće formirati vladu lijevog centra u kojoj bi bilo mjesta i za SMC.

Cerar vjeruje da je moguće sastaviti vladu “koja će Sloveniju voditi u pravom smjeru”, što je nagovještaj da se ne vidi u budućoj Janšinoj vladi.

Slična je i pozicija lidera Liste Marjana Šarca, koji je osvojio drugi najveći broj mandata nakon Janše i koji će pričekati da vidi kako će završiti Janšini pokušaji formiranja vlade i čekati “”svoju priliku”, iako kako je rekao novinarima da ne bi odbio Janšin poziv da se sastanu na kavi.

“No, rekao bih mu ono što sam mu rekao već i prije”, kazao je Šarec. On je u finišu predizborne kampanje rekao da isključuje koaliciju s Janšom te optužio vjerojatnog mandatara za radikalizam, ali i za otkrivanje javnosti informacije o njihovim ranijim susretima, čime je “iznevjerio” dogovorenu diskretnost.

Svi slovenski analitičari slažu se da će buduću vladu biti vrlo teško sastaviti ako politički akteri ne zaborave na ranija neslaganja i ideološke razlike, no da bi taj proces mogao trajati nekoliko mjeseci ako se ne pokaže dovoljno pragmatizma pa čak zemlju zbog svojevrsne političke pat-pozicije nakon izbora dovesti u političku krizu.

Presudnu ulogu, kako navode, mogao bi pri tome odigrati predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, koji je poboljšao rezultat svoje stranke iako je daleko od rezultata koju je s njome postizao raniji stranački predsjednik i sadašnji predsjednik države Borut Pahor, koji je Židana i uveo na političku pozornicu uzevši ga u svoju bivšu vladu  kao ministra poljoprivrede.

Komentiraj