HINA/ STA/ Bor Slana/ ml

CERAR ‘Bude li Hrvatska ignorirala arbitražnu presudu, implementirat ćemo je i bez nje’

Bude li Hrvatska i dalje ignorirala arbitražnu presudu i ne pristajala na njezinu implementaciju, onda će odluku arbitara o granici trebati realizirati “na drugi način”, kazao je u četvrtak slovenski premijer Miro Cerar, nakon sjednice vlade koja je razmatrala pitanja iz arbitražnog procesa.

Cerar je to pitanje stavio na dnevni red vlade zbog kritika koalicijskih partnera da pokazuje premalo odlučnosti u odnosima s Hrvatskom, pa su ministar poljoprivrede Dejan Židan i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, šefovi dviju preostalih koalicijskih stranaka predlagali da odmah implementira arbitražnu presudu bez dogovaranja s Hrvatskom ili čak da otkaže svoj dogovoreni susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu u rujnu.

“Odluka arbitara ključna je jer definira našu granicu s Hrvatskom, ali pri njezinoj implementaciji treba postupati odgovorno i u isto vrijeme odlučno, u okviru arbitražnog postupka i međunarodnih standarda”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare. “Moramo biti aktivni, a opet i ne previše žuriti i napraviti pogrešku koja bi nam naštetila”, kazao je Cerar, dodavši da će vjerojatno otići u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom, ali da se taj dijalog može i prekinuti ako bi se pokazalo da hrvatska strana samo odugovlači, da ne priznaje arbitražu niti njezinu presudu.

Na sastanku s premijerom Plenkovićem u Ljubljani prije tjedan dana Cerar je kazao da će s Hrvatskom voditi dijalog o implementaciji presude koja je konačna i obvezujuća za Hrvatsku, dok je Plenković ponovio stajalište zadnje tri hrvatske vlade kako je arbitraža stvar prošlosti jer je taj proces Slovenija kompromitirala, te da arbitražni pravorijek u Hrvatskoj neće imati pravnih učinaka, ali je Sloveniji predložio dijalog o nizu otvorenih pitanja, među njima i o graničnom, u novom okviru, uz želju da se sačuvaju do sada dobri ekonomski i politički odnosi.

Cerar je zbog poziva Plenkoviću  da posjeti Ljubljanu još ranije dobio kritike svog glavnog partnera u vladi, ministra vanjskiih poslova Erjavca, a Erjavčevo stajalište kako bi Ljubljana odmah trebala “implementirati” granicu na moru koja je nakon odluke arbitara “potpuno jasna”, podržao je i ministar poljoprivrede Dejan Židan, založivši se za “odlučniji” nastup prema susjednoj državi.

“S Hrvatskom unatoč svemu moramo pokušati naći prostor za dogovor o implementaciji,  iako sam svjestan da će to biti naporno i da do toga neće biti lako doći”, kazao je Cerar.

Dodao je kako ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u međuvremenu ima odobrenje da službeno protestira i na to upozori Europsku komisiju ako bi dolazilo do graničnih incidenata u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu.

Moja će vlada u svakom trenutku vući prave poteze i u tome biti odlučna, kazao je Cerar, dodavši da je Slovenija spremna i na situaciju da sama implementira arbitražnu presudu iako bi bilo bolje da se to napravi u suradnji s Hrvatskom.

Osim toga, Cerar ne isključuje da bi moglo doći i do otkazivanja već dogovorenog susreta predsjednika dviju vlada u Zagrebu na jesen ako se hrvatska strana ne bi ponašala korektno i ako bude zaobilazila arbitražnu presudu.

“Vlada je pripremna i odlučna da se implementacija presude provede. Posjet Zagrebu imat će smisla samo u slučaju da ćemo tom prilikom u prvom redu govoriti o implementaciji presude. U suprotnom će o posjetu trebati temeljito razmisliti”, kazao je Cerar.

Komentiraj