Povodom održavanja današnjeg vojnog mimohoda uoči 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja”, Centar za mirovne studije (CMS) u utorak je izrazio duboko žaljenje što predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i Predsjednik Vlade Zoran Milanović nisu bili spremni pokazati drugo lice Hrvatske i zaustaviti ‘paradiranje’ tenkova po zagrebačkim ulicama.

CMS poziva institucije, a prvenstveno političke aktere da preuzmu odgovornost i ne manipuliraju građanima kako bi ostvarili političke bodove.

 

  • “Rat se neće spriječiti naoružanjem i demonstracijom vojne sile, već jedino izgradnjom povjerenja i suočavanjem s prošlošću”

 

“Nakon izazvanih podjela i skandala, kao najznačajniji uspjeh ove manifestacije pokazala se njena očita ispraznost. Zveckanje oružjem nije način za premošćivanje prepreka koje su nam na put stavljene 90-ih godina, a koje ne obećavaju ni skori početak slavljenja mira umjesto rata”, ističu u priopćenju iz CMS-a. Gradeći mir, poručuju, rekonstruiramo društvo koje je predugo bilo okovano militarističkim frazama i činimo ga sigurnim za svakog pojedinca.

“Nevjerojatna je simbolika da će vojska koračati ulicama koje su dobile nazive po gradovima koji su teško stradali u prošlim ratovima – Vukovar i Sarajevo”, navodi ta udruga, ocjenjujući da je ponovna simbolička militarizacija upravo tih ulica krajnje neprikladna bez obzira na to što se radilo o vojsci koja je branila grad.

“Rat se neće spriječiti naoružanjem i demonstracijom vojne sile, već jedino izgradnjom povjerenja i suočavanjem s prošlošću”, poručuju.

CMS smatra da se “Oluja” treba obilježiti, ali ne vojnom paradom niti ignoriranjem civilnih žrtava rata – već stvaranjem pluralizma i međusobnog uvažavanja. “Zajedništvo u kojemu postoji pluralizam mišljenja i različitosti ne traži jednoumlje od svih građana. Upravo suprotno, zajedništvo u različitosti se ostvaruje slavljenjem mira i u otporu svakoj militarizaciji društva”, ističu.

Navode da su u proteklih nekoliko dana zaprimili mnogo poruka građana – od prijetećih do podržavajućih te postavljaju pitanje kako je moguće da u ovoj zemlji i dalje žive ljudi koji antiratne i mirovne poruke čuju kao prijetnju i na nju reagiraju govorom mržnje i novim prijetnjama. Također, ocijenili su i da je debata koja je razvijena oko vojnog mimohoda, pokazala koliko našoj zemlji nedostaju politike suočavanja s prošlošću.

“CMS ponovno poziva institucije, a prvenstveno političke aktere da preuzmu odgovornost i kao osobe koje imaju političku moć ne manipuliraju građanima naše zemlje kako bi ostvarili političke bodove. Na taj način ćemo ostati okovani u vlastitim mitovima do sljedećeg rata. Kao alternativu veličanja rata, CMS još jednom predlaže obilježavanje mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kojom je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života vraćen čitav teritorij pod puni suverenitet Hrvatske”, zaključuju u priopćenju.

Komentiraj