Centar za mirovne studije: Tražimo ocjenu ustavnosti zakona koji daje vojsci da asistira policiji

Patrik Macek/PIXSELL

CENTAR za mirovne studije (CMS) podnio je u srijedu na Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti dopunjenih zakona o obrani  i zakona o nadzoru državne granice, kojima se zbog migrantske krize omogućuje vojsci da pomaže policiji u zaštiti državne granice.

Od Ustavnog suda ta udruga traži da do donošenja konačne odluke stavi izvan snage osporavane zakone jer bi, smatraju, mogli prouzročiti teške i nepopravljive posljedice.

Predstavnik CMS-a Gordan Bosanac rekao je novinarima ispred Ustavnog suda da su zakoni problematični iz više razloga. „Jedan je proceduralni jer znamo da nije bilo javne rasprave“, kazao je Bosanac, dodavši da imaju informaciju da je pravobraniteljica za informiranje zbog toga pokrenula postupak protiv Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane.

U udruzi, čiji su aktivisti ispred Suda istaknuli transparente “Kukavice, otvorite granice” i “Kojom rutom vodite ratove?”, smatraju da se dopunjenim zakonima krši Ustav nakon što je njihovim izglasavanjem prošlog tjedna u Hrvatskoj, kako tvrde, proglašeno izvanredno stanje, što stavlja vojsku u vrlo neugodnu poziciju.

Podnošenje tužbe domoljuban čin

„Mislimo da je podnošenje tužbe domoljuban čin za Hrvatsku jer želimo zaštiti Oružane snage da ih se dovodi u situaciju da na granici na bilo koji način interveniraju prema civilima koji bježe pred ratovima i siromaštvom“, kazao je Bosanac.

Nadaju se stoga da će Ustavni sud prije nego što sucima istekne mandat staviti izvan snage ta dva zakona i da će to biti dobra lekcija da se Oružane snage ne koriste u izbjegličkoj krizi.

CMS u prijedlogu za ocjenu ustavnosti navodi da se tim zakonima želi omogućiti korištenje vojske što je protvno Ustavu, a prema kojem se Oružane snage kao pomoć policiji, mogu koristiti u izričito predviđenim slučajevima, poput ratnog stanja,  neposredne ugroženosti države, velikih prirodnih nepogoda ili kao pomoć u protupožarnoj zaštiti.

I SDP je u utorak od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti ta dva zakona.

Komentiraj