Čemu oklijevati, postanite kum konju

Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako bi informirali javnost o potrebi uzgoja alkarskih konja, Viteško alkarsko društvo uvodi nov, zanimljiv način financiranja. Ždrebad, konji ili čak cijela ergela dobit će svoje kumove ili sponzore, javlja HRT(video).

Alkarska ergela inače ima 40 konja i ova im je godina iznimno plodna – na svijet je stiglo petero ždrebadi, a jedno očekuju. Uzgoj je konja skup i dodatni novac će im, uz neizostavnu pomoć države i županije, dobro doći.

Još je malen, i uživa uz majku, ali čim navrši pola godine Harun će u poseban režim – a za pet godina, iskaže li se, i na alkarsko trkalište.

Brz, siguran, jak, pametan, lijep i blage naravi – takav mora biti alkarski konj. Viteška igra, znaju to u Cetinskome kraju, ne živi se samo u kolovozu.

– Alka je 365 dana u godini. Konji za alku su specifični. Posebno se brinemo o odabiru tih konja. Tu su veterinarske usluge, smještaj konja, ishrana konja, govori Boško Ramljak, alkarski vojvoda.

Alkarska ergela osnovana je prije 14 godina, ima 40 konja, a ovo je bez sumnje, najplodnija godina – toliko malenih kopita nikada nije galopiralo po sinjskome hipodromu.

– To je nekretnina grada Sinja, koju je Grad Sinj dao alkarskoj ergeli na korištenje. To je velika pomoć grada našoj ergeli, uz redovite dotacije koje osiguramo u proračunu, rekla je Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja.

No, to nije dovoljno. Skup je ovo sport – i laiku je jasno da uzgoj takvih konja košta.

– Godišnje trošak ergele je nešto malo manji od dva milijuna kuna. Alkarsko društvo je udruga koja nema stalni izvor financiranja i normalno da je svaka pomoć dobrodošla, ističe Stipe Jukić, predsjednik VAD-a.

Bez mnogo toga alka može, ali ne i bez konja. Pa je marketing društva osmislio dodatni način financiranja – prve kumove, za ždrebad Haruna i Žetvu već su pronašli.

– Oni su prvi, evo sad čekamo da se jave drugi, rekao je Ramljak.

Sinjska alka je 2010.te upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske bašine u Europi, tradicija duga više od tristo godina i časni alkari na ponos su cijeloj Hrvatskoj.

Komentiraj