Čelniku desnice Salviniju neće se u Cataniji suditi zbog sprječavanja iskrcavanja migranata

Matteju Salviniju, čelniku krajnje desne stranke Lige, neće se suditi zbog optužbi za otmicu skupine migranata, odnosno, odluke da spriječi iskrcavanje više od 100 migranata u Italiji 2019., presudio je u petak sudac u sicilijanskom gradu Cataniji.

Radi se o događaju iz srpnja 2019., kada je Salvini, tada ministar unutarnjih poslova, šest dana blokirao iskrcavanje više od 100 ljudi s broda obalne straže Gregoretti, čekajući da migrante primi neka od zemalja EU-a.

Tužitelji u Cataniji su zatražili od suca da ne pokreće sudski postupak protiv Salvinija, tvrdeći da nije prekršio međunarodne ugovore te se njegov čini ne može smatrati otmicom.

Slučaj iz Catanije sličan je odvojenoj istrazi u sicilijanskoj prijestolnici Palermu, a radi se također o migrantima koji su mjesec dana nakon incidenta Gregoretti također zadržani na brodu.

Međutim, donijevši potpuno suprotnu odluku, sudac u Palermu je prošli mjesec presudio da Salvini mora odgovarati na sudu za otmicu zbog odluke da spriječi iskrcavanje migranata.

Suđenje bi trebalo početi u Palermu 15. rujna

Suđenje bi trebalo početi u Palermu 15. rujna, a Salviniju prijeti 15 godina zatvora bude li proglašen krivim na kraju dugog procesa u tri faze.

Nakon današnje odluke suda u Cataniji, Salvini je kazao: “Ako nije bilo otmice u Cataniji, ne vidim kako bi se moglo raditi o otmici u Palermu”.

Nakon odluke suca u Palermu je na Twitteru poručio da ide na suđenje “visoko uzdignute glave, u vaše ime kao i svoje. Italija na prvom mjestu, uvijek”.

“Zaštita naše zemlje je sveta dužnost građana…zato mi se sudi”, dodao je u poruci.

Podsjetimo, tijekom 14 mjeseci na dužnosti ministra unutarnjih poslova, Salvini je spriječio nekoliko čamaca da pristanu u Italiji ne bi li zaustavio priljev migranata i redovito je optuživao humanitarne organizacije koje su spašavale migrante na moru da potiču krijumčarenje ljudi.

Povukao je Ligu iz koalicijske vlade u ljeto 2019. u neuspjelom pokušaju da izazove nove izbore kada je njegova stranka dobro stajala u anketama.

 

 

Italija: Vođa krajnje desnice Salvini ide na sud jer je spriječio iskrcavanje više od sto migranata

 

 

 

Salvini bi poput Berlusconija mogao završiti u zatvoru i zauvijek nestati s talijanske političke scene

Komentiraj