Čelnik njemačkog CSU-a za suspenziju pristupnih pregovora Turske u EU

EPA/SVEN HOPPE

Čelnik njemačke Kršćanske socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel,  u petak je izjavio da bi Europska unija trebala izvući zaključke iz napada na političke protivnike u Turskoj i najava Ankare za vraćanjem smrtne kazne te suspendirate pristupne pregovore Turske za članstvom u EU.

“Za takvu zemlju ne može biti ukidanja viznog režima. Najmanje što bi EU trebao učiniti jest suspendirati pristupne pregovore”, kazao je čelnik CSU-a Horst Seehofer.

Seehofer, premijer Bavarske, je na kongresu stranke u Muenchenu poručio da Turska ne zaslužuje uspostavu slobodnog viznog režima te da bi Bruxelles trebao suspendirati pregovore o članstvu.

Govoreći o migrantskoj krizi, ponovio je da se po tom pitanju razilazi s kancelarkom Merkel, ali da se oboje sada moraju usredotočiti da spriječe pobjedu ljevičarske vlade. Manje od godinu dana pred opće izbore, Seehofer je na kongresu potvrdio da će i dalje ustrajati na ograničenju ulaska u zemlju od 200.000 migranata godišnje, u odnosu na 900.000 koliko je ušlo prošle godine.

“Ja po tom pitanju neću prodati dušu CSU-a. Naš neprijatelj nije CDU, uvijek smo se razmimoilazili oko nekih pitanja. Naš neprijatelj je ‘crvena-crvena-zelena’ koalicija”, kazao je Seehofer.

Komentiraj