Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u srijedu “užasan napad u Kabulu” u kojem je poginulo više od 80 ljudi, uputivši u poruci na Twitteru izraze suosjećanja svima onima koji su njime pogođeni.

“Ovaj napad pokazuje potpunu nebrigu za civile i otkriva barbarsku prirodu neprijatelja s kojim se suočava afganistanski narod”, objavila je misija NATO-a u Afganistanu u svom priopćenju tim povodom.

“On također ukazuje na hipokriziju neprijatelja koji tvrdi da su njegova meta samo afganistanske i strane snage sigurnosti, iako nastavlja sijati smrt i patnju među nedužnim Afganistancima”, dodaje se u priopćenju u kojem se odaje priznanje afganistanskim snagama sigurnosti, posebice policiji, na iskazanoj hrabrosti.

Afganistanski talibani zanijekali su odgovornost za napad kamionom bombom u Kabulu u srijedu ujutro, u kojem je ubijeno najmanje 80, a ranjeno preko 350 ljudi.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mujahid naveo je u priopćenju kako borci tog pokreta nisu uključeni u napad te da njegov pokret osuđuje svaki takav napad poduzet bez pravog cilja, u kojemu dolazi do civilnih žrtava.

U napadu kamionom bombom u diplomatskoj četvrti Kabula ranjeno je i osoblje njemačkog veleposlanstva, a jedan je čuvar Afganistanac i ubijen, potvrdio je na Twitteru njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

“Do napada je došlo u neposrednoj blizini njemačkog veleposlanstva. U njemu su pogođeni civili i oni koji su u Afganistanu radili za boljitak te zemlje zajedno s tamošnjim ljudima. Posebno je vrijedna prezira činjenica da su i oni bili meta napada”, ustvrdio je Gabriel.

Komentiraj