Čelnik francuske radikalne ljevice ne podupire Le Pen

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Tjedan dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, čelnik radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon koji je u prvom krugu osvojio 19,6 posto glasova, u nedjelju se jasno očitovao protiv kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen koja želi privući njegove birače.

Dok se smanjuje razlika između dvoje sudionika drugog kruga – proeuropskog centrista Emmanuela Macrona koji po anketama dobiva 59 posto i Le Pen koja dobiva 41 posto – Melenchon čije birače žele pridobiti i jedan i drugi, ocijenio je da bi glas za Le Pen bio “strašna pogrješka”, ali nije pozvao svoje glasače da ne izađu u drugom krugu, da ne biraju nijednog finalista, a ni da glasaju za Macrona.

Čelnika pokreta “Nepokorena Francuska” oštro su kritizirali na ljevici zbog toga što nije pozvao birače da daju glas Macronu i tako spriječe pobjedu Le Pen, to više što se ona nakon prvog kruga trudila preuzeti Melenchonovu retoriku ne bi li pridobila njegove glasače.

Dobar broj birača radikalne ljevice koji se protive političkim elitama mogli bi u znak prosvjeda glasati za Le Pen koja je u nedjelju nastavila intenzivnu kampanju.

Le Pen je nenajavljeno posjetila Gardanne, na jugu, gdje je tvornica glinice koja ondje odlaže crveni mulj, kako bi se pohvalila svojim ekološkim programom. Usto je u Marseilleu položila vijenac kod spomenika židovima deportiranim u vrijeme Drugog svjetskog rata, i to malo prije nego je Macron u Parizu posjetio Memorijalni centar holokausta i Memorijalni centar žrtava deportacije.

Kandidatkinja Nacionalne fronte kojoj 7. svibnja predviđaju poraz, potpisala je u subotu dosad neviđenu suradnju s predsjednikom suverenističke stranke “Ustani, Francuska!” koja bi mogla ojačati njezin položaj. Le Pen je najavila da će Nicolas Dupont-Aignan koji je u prvom krugu dobio 4,7 posto glasova, biti novi premijer ako ona pobijedi.

Istodobno sa svih strana pozivaju birače da glasaju za Macrona radi “obrane vrijednosti Republike”.

Šezdesetak udruga i nevladinih organizacija pozvali su Francuze koji ne kane izaći na birališta, napose razočarane pristaše konzervativnog Francoisa Fillona i tribuna radikalne ljevice Jean-Luca Melenchona, da se mobiliziraju “zbog onih koji zagovaraju odbacivanje drugog i zatvaranje u svoje granice”.

Prosvjedi protiv dvoje kandidata, od kojih jednog nazivaju “kapitalistom” a drugog “fašistom” najavljeni su u ponedjeljak, u prigodi tradicionalne prvomajske povorke.

Komentiraj