Čelnik Daimlera razmišlja o suradnji s Appleom i Googleom

Izvršni direktor Daimlera rekao je u petak da su mogući različiti oblici suradnje s Appleom i Googleom u sklopu sve raširenijeg uvjerenja među proizvođača automobila da neće moći proizvoditi automobile nove generacije bez snažnijeg uključivanja telekomunikacijskih i softverskih stručnjaka.

“Google i Apple žele isporučivati sistemski softver za automobile i uključiti u vozila čitav ekosustav oko Applea i Googlea”, rekao je Dieter Zetsche u intervjuu za tromjesečni magazin Deutsche Unternehmerboerse, objavljen u petak. “To može biti zanimljivo za obje strane”, dodaje.

 

  • Može se surađivati na puno načina, napominje Zetsche, precizirajući da bi Daimler mogao proizvoditi automobile u sklopu zajedničkog poduzeća, koristeći se pri tome digitalnom tehnologijom svojih američkih partnera. Naglašava ipak da je riječ o sasvim teoretskim razmatranjima.

 

Daimler ipak neće dozvoliti da ga dopadne uloga “tupog dobavljača” koji će samo proizvoditi automobile za divove iz američke Silicijske doline, dodaoje Zetsche.

“Ne želimo postati podizvođač koji će izgubiti izravan kontakt s kupcima i samo dostavljati hardver trećoj strani”, poručio je.

Zetscheove izjave nadovezale su se na one Martina Winterkorna, izvršnog direktora njemačkog Volkswagena, koji je pozvao na suradnju s tehnološkim tvrtkama kako bi budući automobili bili sigurniji i ‘inteligentniji’.

Softver je postao ključna komponenta automobila u eri umrežavanja i automatskog upravljanja, otvarajući tržište za nove sudionike kao što su američki tehnološki divovi, podsjeća Reuters.

Komentiraj