Čelnici Grada Beča odlučili pružiti podršku udruženju za zaštitu digitalnih prava – noyb

Grad Beč

Zbog sve veće prekogranične zlouporabe podataka od strane poduzeća koja posluju globalno, organizacije za zaštitu potrošača našle su se pred novim izazovima.

Potrošači su naime često zbog fenomena kao što su big data, profiliranje i selektivno targetiranje sve češće suočeni s nepropisnim praksama, klauzulama i sporazumima te se osjećaju nesigurno i nezaštićeno.

Kao “grad ljudskih prava“ glavni grad Austrije i međunarodno želi promovirati borbu za osnovna ljudska prava pa su zato čelnici Grada odlučili pružiti institucionalnu podršku europskom udruženju za zaštitu digitalnih prava noyb (none of your business – http://noyb.eu/).

“Naša podrška izražava jasnu posvećenost u borbi za zaštitu digitalnih prava“, izjavila je članica bečkog poglavarstva, Renate Brauner.

“U Europi imamo stroge zakone o zaštiti podataka, ali se u stvarnosti često malo toga provodi“, istaknuo je u Beču pokretač udruženja predstavljajući novu organizaciju, čiji je cilj sprečavanje zlouporabe osobnih podataka na razini Europe. Pored pravnog djelovanja noyb će se baviti i objavljivanjem pravilnika i priručnika ‘Dobre prakse’ koji bi poduzećima trebali biti od pomoći.

Cilj nove organizacije je da uz pomoć visokokvalificiranih i angažiranih pravnika i IT-stručnjaka tehnološke gigante kao što su Facebook, Google & Co. dovede za pregovarački stol.

Pored Grada Beča, među institucionalne partnere udruženja noyb ubrajaju se i američka organizacija za zaštitu podataka epic, austrijsko Udruženje za informiranje potrošača (VKI), Norveški savez za zaštitu potrošača Forbrukerradet i mnogi drugi.

Komentiraj