Čelnici EU-a zasad će ostaviti po strani spor oko migranata

EPA/CLEMENS BILAN

Čelnici Europske unije, koji se sastaju u četvrtak u Bruxellesu, izgleda da će promijeniti taktiku i pokušati izgladiti spor oko primanja migranata, a novu strategiju dio diplomata povezuju s izborima u Njemačkoj u rujnu.

Istočne države poput Poljske i Mađarske odbile su primiti tražitelje azila i tako olakšati teret Grčkoj i Italiji, gdje je većina od 1,7 milijuna izbjeglica i migranata ušla u EU od 2014.

Njihova nevoljkost da prime migrante naljutila je bogatije zemlje kao što su Njemačka i Švedska, koje su željena konačna odredišta mnogih migranata.

Unatoč političkom pritisku, Varšava, Budimpešta, Prag i Bratislava nisu odustali i to je pitanje otvorilo duboke podjele u Europskoj uniji u vrijeme kada joj je potrebno jedinstvo zbog Brexita.

“Njemačka se već dugo vremena zalaže za relokaciju (tražitelja azila). Sada su rekli da je bolje da se usredotoče na ono oko čega se mogu dogovoriti i da se vrate tom pitanju u listopadu”, kazao je jedan visoki diplomat EU-a.

“Listopad dolazi nakon rujna”, rekao je on sugerirajući da je to povezano s izborima na kojima će se konzervativnoj kancelarki Angeli Merkel suprotstaviti socijaldemokrat Martin Schulz.

Merkel je bila na meti kritika zbog svoje politike otvorenih vrata prema migrantima koja je omogućila da u Njemačku uđe više od milijun migranata tijekom prošle dvije godine.

Diplomati kažu da je njemačka promjena taktike uslijedila nakon shvaćanja da se politički bodovi ne mogu skupljati na trenutačno teško rješivom sporu.

“Promjena strategije je opravdana. Moramo postići napredak u područjima kao što su vraćanje migranata i zajednički standardi u sustavu azila”, rekao je jedan njemački diplomat.

“Ta će nam postignuća dati zamah da se pozabavimo problematičnijim pitanjima”, kazao je.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je nakon sastanka sa svojim kolegama u EU-u ranije u lipnju da “nema načina za postizanje dogovora unutar trenutačnog stila pregovora”.

“Stoga predlažem da se prvo usredotočimo na one dijelove u kojima je dogovor moguć”, izjavio je.

Drugi visoki europski diplomat to smatra “jasnom promjenom strategije”. Jedan visoki dužnosnik EU-a koji radi na pripremi summita kazao je da je cilj “naglasiti područja u kojima je zabilježen napredak i usklađivanje”.

Komentiraj