Čelnici dviju Koreja na planini Paektu iskazuju jedinstvo

EPA/PYONGYANG PRESS CORPS

Kim Jong Un i Moon Jae-in posjetili su u četvrtak duhovnu kolijevku korejske nacije planinu Paektu, u želji da pokažu jedinstvo nakon novog međukorejskog summita koji je dao poticaj nastavku pregovora između Pjongjanga i Washingtona.

Planinu visoku 2744 metra smatraju svetom svi Korejci jer je poznata kao mjesto rođenja Danguna, legendarnog utemeljitelja korejskog carstva.

U službenim sjevernokorejskim biografijama navodi se i kao mjesto rođenja oca Kim Jong Una, Kim Jong Ila.

Kim Jong Unov djed Kim Il Sung, utemeljitelj Sjeverne Koreje, vodio je na planini Paektu otpor protiv japanskog kolonizatora koji je vladao poluotokom od 1910. do 1945.

No, strani povjesničari tvrde da je Kim Jong Il rođen u Sovjetskom Savezu.

Nakon njihova izleta, Moon izravnim letom leti za Seul, rekao je njegov glasnogovornik.

Planina Paektu je aktivan vulkan. To je i najviši vrh korejskog poluotoka, često smatran duhovnom kolijevkom nacije podijeljene na dvije države.

Planina se spominje u prvom stihu južnokorejske nacionalne himne, dok je “Hajdmo na planinu Paektu” popularna sjevernokorejska pjesma koja poziva na odanost čelniku Kim Jong Unu.

U Pjongjangu je u srijedu održan summit dviju Koreja, na kojem je Kim pristao uskoro otići u povijesni posjet Seulu te obećao zatvoriti poligon za testiranje projektila pred međunarodnim inspektorima.

Bio bi to prvi posjet nekog sjevernokorejskog vođe Seulu od završetka Korejskog rata 1950-53., kada su sukobi okončani primirjem, a ne mirovnim sporazumom, čime je taj podijeljeni poluotok tehnički još uvijek u ratu. Moon je novinarima kazao da bi Kim u posjet Seulu mogao doći već ove godine te da će to zasigurno biti “prekretnica u odnosima Sjevera i Juga”.

Moon Jae-in i Kim Jong Un postigli su sporazum koji bi korejski poluotok trebao pretvoriti u “zemlju mira bez nuklearnog oružja i nuklearnih prijetnji”.

Sjeverna Koreja pristala je poduzeti dodatne korake ka denuklearizaciji Korejskog poluotoka u želji da ponovno pokrene pregovore sa SAD-om.

Razgovori u Pjongjangu nastavak su postupnog približavanja dviju strana, a dvojica čelnika su dogovorili redovite posjete razdvojenih obitelji, povezivanje željezničkih i cestovnih pravaca pa čak i zajedničku kandidaturu za Olimpijske igre 2032.

Sjeverna Koreja je pristala “trajno zatvoriti” poligon za testiranje projektila i lansirne rampe u Tongchang-riju “u nazočnosti stručnjaka iz relevantnih zemalja”.

Na povijesnom summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru, Kim je obećao denuklearizaciju Korejskog poluotoka. No, kako detalji nisu bili dogovoreni, Washington i Pjongjang se natežu oko toga što denuklearizacija znači i kako je postići.

Trump je pozdravio izjavu dvojice predsjednika, i na Twitteru objavio da je Kim “pristao na nuklearne inspekcije, koje će biti predmet završnih pregovora”.

Sjedinjene Države su u srijedu pohvalile “veliko zalaganje” Sjeverne Koreje na međukorejskom susretu na vrhu u Pjongjangu i rekle da su spremne “odmah” nastaviti pregovore radi “brze denuklearizacije” koja se treba završiti “do siječnja 2021.”

Komentiraj