Čelnici APEC-a obećali boriti se protiv ‘nepoštene trgovinske prakse’

EPA/JORGE SILVA / POOL

Čelnici Azije i Pacifika u subotu su se  dogovorili da će se boriti “protiv nepoštene trgovinske prakse” i hitno su pozvali na uklanjanje “subvencija koje remete tržište”.

Zajednička izjava koju je donijela 21 članica Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) na njihovu summitu održanom ove godine u Vijetnamu pokazuje utjecaj američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je obećao preinačiti trgovinske sporazume koje one smatra nepovoljnima za Sjedinjene Države.

“Zajedno ćemo raditi na tome da trgovinske prakse učinimo cjelovitijima i podržimo poboljšane izglede za pristup tržištima i borit ćemo se protiv nepoštene trgovinske prakse”, stoji u izjavi.

“Hitno pozivamo sve da ukinu subvencije koje remete tržište kao i druge tipove potpore kojima vlade i s njima povezani entiteti interverniraju u tržište”, navodi se.

Izjavom čelnici također potvrđuju da je potrebno pobošljati “pregovaranje, monitoring i mehanizme za rjeašvanje sporova” Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Prošlogodišnja izjava APEC-a nije sadražala kritiku WTO-a.

Novost u ovogodišnjkoj deklaraciji je i to što čelnici ističu “važnost bilateralnih, regionalnih i višestranih sporazuma”.

Jezik kojim je sročena dekalracija odudara od dosadašnjih i odraz je politike “Amerika na prvom mjestu” koju je Trump stavio u samo središte svoje izborne kampanje i predsjedničkog mandata. Trump je rekao da prednost daje bilateralnim trgovinskim sporazumima, a jedan od njegovih prvih poteza kada je postao predsjednik bilo je povlačenje SAD-a iz Pacifičkog trgovinskog sporazuma (TPP).

Izjava je donesena tri dana kasnije nego što je bilo planirano upravo zbog spora oko tradicionalnog jezika koji su predstavnici SAD-a htjeli izmijeniti.

SAD je desetljećima bio branitelj slobodne trgovine, u čemu je Trump učinio zaokret. U petak je pred čelnicima APEC-a Trump gorljivo branio svoju politiku “Amerika na prvom mjestu” poručivši da SAD neće potpisivati “velike sporazume” koji bi ga obvezali da “se odrekne svog suvereniteta”:

Osudio “je kronične trgovinske zloporabe” koje SAD više ne može “tolerirati” i najavio rat multilateralnim sporazumima koji “vežu ruke” njegovoj zemlji.

U govoru nakon Trumpa kineski predsjednik Xi Jingping predstavio se kao veliki zagovornik globalizacije kazavši da se globalna trgovinska razmjena mora biti “otvorenija, uravnoteženija, nepristrana i korisna za sve”.

“Trebali bismo podržati slobodnu trgovinu i prakticirati otvoreni regionalizam kako bi omogućili zemljama u razvoju da izvuku veću korist iz trgovine i međunarodnih ulaganja”, kazao je kineski predsjednik Xi je pokazavši ambiciju Kine da postane svjetski predvodnik u zagovaranju slobodne trgovine. .

Nakon zadnjeg kongresa Komunističke stranke, na Xija Jinpinga se gleda kao na najjačeg kineskog čelnika unazad više desetljeća, na čelu zemlje kojoj moć raste u tolikoj mjeri da bi mogla poljuljati američku dominaciju.

APEC je osnovan 1989. sa sjedištem u Singapuru, a čine ga Australija, Brunej, Kanada, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Novi Zeland, Singapur, Filipini, Tajland, SAD, Kina, Hong Kong, Meksiko, Papua Nova Gvineja, Čile, Peru, Rusija, Vijetnam, Kineski Taipei (Tajvan).

Komentiraj